Den nye formand for regionerne bliver en forkvinde

Bent Hansen går på pension efter årtier som sundhedsvæsenets politiske frontfigur. Dermed skal Danske Regioner have ny formand, og pilen peger på regionsrådsformanden i Region Nordjylland Ulla Astman (S).

Bent Hansen går på pension efter årtier som sundhedsvæsenets politiske frontfigur. Dermed skal Danske Regioner have ny formand, og pilen peger på formand i Region Nordjylland Ulla Astman (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den højt profilerede formand gennem en lang årrække er væk. Derfor skal der findes en ny frontfigur, og det bliver med stor sandsynlighed en kvinde, for første gang nogensinde i sundhedsvæsenets politiske organisation.

Dét er perspektiverne forud for regionsrådsvalget i næste uge, som også vil betyde, at der kommer et nyt ansigt i spidsen for Danske Regioner, de fem regioners paraply- og interesseorganisation.

I hele organisationens godt 10-årige levetid har formanden heddet Bent Hansen, som, forud for det, også i en længere periode var den øverste politiske leder for Danske Regioners forgænger, Amtsrådsforeningen.

Men nu er det slut. Bent Hansen går på pension og genopstiller ikke.

Dermed er der lagt op til et interessant opgør om, hvem der så skal være den øverste repræsentant for en af de helt centrale aktører i det danske sundhedsvæsen, som både håndterer den daglige drift og er med til at udstikke de store linjer for fremtidens hjælp til syge danskere i et tæt samspil med regering og Folketing.

I praksis bliver det op til de 17 medlemmer af Danske Regioners bestyrelser at afgøre. De udpeges efter partiernes stemmetal på landsplan ved regionsvalget, og sidst brugte rød blok sit flertal til at pege på Bent Hansen.

Hvis flertallet svinger over i Venstres favør, er det allerede afgjort, at formanden for Danske Regioner bliver den nuværende formand for regionsrådet i Region Syddanmark Stephanie Lose.

Hun har reageret med sikker hånd, efter hun tog over fra Carl Holst og har på behændig vis viklet regionen og sig selv ud af flere af de møgsager, der dukkede op, f.eks. det kiksede engagement med det hollandske ambulance-firma BIOS.

Samtidig har hun været med i regionspolitik i en længere årrække og kender stoffet.

To S-kandidater

Men hvis der også denne gang, hvad meningsmålingerne tyder på, bliver flertal for en socialdemokratisk formand, er der til gengæld flere muligheder.

To kandidater har allerede på forhånd rakt fingeren op: Den nuværende regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen og formanden for regionsrådet i Region Nordjylland, Ulla Astman.

Sophie Hæstorp Andersen har slået på, at hun har siddet i Folketinget i en del år, før hun blev formand i Region Hovedstaden efter valget i 2013, og at hun vil opprioritere kontakten til Christiansborg, som leverer pengene til regionerne og har en afgørende indflydelse på sundhedspolitikken.

Ulla Astman har bebudet, at hun i større udstrækning vil gå efter at forbedre relationerne til samarbejdspartnere som medarbejder- og patientorganisationer. Hun er også på det nærmeste vokset op i regionerne, har været regionsrådsformand i en længere årrække og har været en del af inderkredsen i Danske Regioner lige så længe.

Vurderingen er også, at hun står noget stærkere end Sophie Hæstorp Andersen. I regionerne er man traditionelt mest trygge ved folk vest for Storebælt. Region Hovedstaden »fylder« meget, og nogle steder udtrykkes der også frygt for, at de mange »sager« i regionen – 1813, Sundhedsplatformen, aflyste hjerte-operationer, meningitis-dødsfald - vil klæbe til Sophie Hæstorp Andersen og gøre det svært for hende at optræde som en samlende figur for regionerne.

Som en kompromis-kandidat kan Bent Hansens afløser som S-spidskandidat i Region Midtjylland Anders Kühnau muligvis komme i spil. Han har erfaringer fra de svære løn-forhandlinger med bl.a. de praktiserende læger, men vurderes også at få rigeligt at se til med at træde i karakter overfor midtjyderne og derfor næppe kan bruge flere dage om ugen i København, hvor Danske Regioner har sit hovedsæde.

De tre kandidater

Ulla Astman Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Ulla Astman

Har været regionsrådsformand i Region Nordjylland siden regionernes start i 2007 og formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner i en længere årrække. Hér håndteres de sundhedsfaglige sager, også de mere ubekvemme som bøvl med screeningsprogrammerne og lange ventetider på demensundersøgelser. Posten har tidligere været et springbræt til den øverste formandspost i sundhedsvæsenets politiske organisation. Ulla Astman er født i Grenå og er uddannet cand.scient adm.

Stephanie Lose Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Stephanie Lose

Tog i juni 2015 over som regionsrådsformand i Region Syddanmark efter Carl Holst, der var blevet udpeget til at blive forsvarsminister. Har siddet i regionsrådet i en længere årrække med formandsposter i flere forskellige udvalg og har været aktiv i Venstre, siden hun var 14 år.  Hendes mand, Jakob Lose, er formand for kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg. Stephanie Lose er student fra Tønder Gymnasium og uddannet cand. oecon.

Sophie Hæstorp Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Gudmann.

Sophie Hæstorp Andersen

Har siddet i Folketinget i 10 år, hvor hun bl.a. var et fremtrædende medlem af sundhedsudvalget og i en periode også var formand for udvalget. Tog over som regionsformand i Region Hovedstaden i 2014 efter den mangeårige politiske chef for sundhedsvæsenet i hovedstadsområdet Vibeke Storm Rasmussen. Sophie Hæstorp Andersen er student fra Gladsaxe Gymnasium og uddannet cand. scient.pol.