Den norske justitsministers bil brændte natten til søndag. Det er seneste kapitel i historien om ministerens oplevelser med trusler og hærværk.

Tor Mikkel Wara, der er justitsminister i Norge, vågnede søndag morgen op til sin bil i brand. Tidligere har nogen tegnet hagekors på hans bil og skrevet »racist« på hans hus. Selv mener han, at det er et angreb på det norske demokrati.

Den norske justitsminister Tor Mikkel Waras bil blev natten til søndag brændt ned. Det er ikke første gang, han oplever trusler og hærværk. Her ses, hvordan nogen har skrevet »racist« på hans hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX

Det var en forbipasserende, der lidt over halv to natten til søndag så den norske justitsministers bil omgivet af et flammehav. Bilen stod parkeret uden for hans bolig i Oslo.

Det er langt fra første gang, at justitsminister Tor Mikkel Wara vågner op til hærværk. Justitsministeren oplevede i december, at der var tegnet hagekors og skrevet ordet »racist« på hans hus og bil med maling og tusch. I januar satte nogen ild til hans skraldespand. I februar blev der fundet brændbar væske under hans bil. Og for kun få uger siden modtog han et brev på sin hjemmeadresse, der ifølge det norske politi indeholdt verbale trusler.

Ifølge politiet er der en indlysende sammenhæng mellem brandpåsættelsen og ministerens tidligere oplevelser med trusler og hærværk. Det skriver Aftenposten.

»Det siger sig selv efter de hændelser, der har været. PST (Politiets sikkerhedstjeneste, red.) ser hændelserne i sammenhæng – også dem i nat,« siger en talsperson for PST, der ikke vil have sit navn på tryk.

Vedkommende oplyser, at PST ikke foreløbig har nogen mulig gerningsmand i sigte.

Justitsministeren Tor Mikkel Wara er medlem af Fremskrittspartiet, hvis politiske dagsorden dækker en stram indvandringspolitik, bedre ældreomsorg, bedre sundhedsvæsen og lavere skatter og afgifter. I sommeren 2018 meddelte han, at han går ind for at fjerne al økonomisk støtte til muslimske trossamfund.

»Jeg er sat til at udføre et arbejde i regeringen på vegne af det norske folk, så dette er en trussel og et angreb på det demokratiske folkestyre,« sagde ministeren til Aftenposten tilbage i december.

»Jeg kan konstantere, at det er nået til et punkt, hvor det er virkelig ubehageligt,« siger han og udtrykker sin bekymring for, om det vil afskrække folk fra at blive politikere.

Det danske brandattentat

Lignende former for hærværk er også set herhjemme i Danmark. I 2005 vågnede daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) op til lyden af en eksplosion og så ud af vinduet, at hendes bil var badet i flammer. Flammerne fik fat i carporten og husets tag, og familien måtte flygte ud af bagdøren. Det skrev Zetland sidste år. Hun var ligesom den norske minister kritiseret i medierne for sin stramme udlændingepolitik.

Dagen efter angrebet tog en gruppe ved navn Grænseløse Beate ansvaret i en e-mail sendt fra en internetcafé, men politiets spor endte blindt og gerningsmændene blev aldrig fanget.

I mailen skrev de:

»Vi vil ikke undskylde – vi vil handle. I protest mod Danmarks flygtningepolitik har vi sat ild til integrations- og flygtningeminister Rikke Hvilshøjs bil ved hendes hjem. I et skamløst hykleri har Fogh undskyldt den danske stats udlevering af jøder på flugt fra Nazityskland. Denne opportunistiske undskyldning er faldet på et tidspunkt, hvor 1.940 flygtninge afventer udsendelse af Danmark. Vi vil ikke passivt se til, mens det officielle Danmark udøver sin racistiske flygtningepolitik. Derfor handler vi nu!«