Den mordtiltaltes vilde synderegister

Den rumænske mand, der er tiltalt for drabet på en norsk stewardesse i København sidste år, er ikke uvant i retssystemet. Han er blandt andet tidligere dømt for drab.

Den 59-årige rumæner Marian Clita på SAS-hotellets overvågningskamera. (Foto: Politifoto/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 59-årige rumænske Marian Clita, der i dag sidder i retten i København tiltalt for drab på en norsk stewardesse på et SAS-hotel i København sidste år, har prøvet at være igennem retssystemet før. I hvert fald i sit hjemland.

Ifølge rumænske medier var han småkriminel op gennem 1980'erne, og han røg angiveligt ind og ud af fængsel. Her blev han blandt andet dømt for tyveri og våbensmugling.

Ifølge den norske avis VG har han fået fængselsdomme, der sammenlagt overstiger 40 år.

Dømt for drab

Tilbage i 1985 slog han den kendte rumænske systemkritiker Gheorge Ursu ihjel, mens de delte celle i et fængsel, hvor Clita sad inde for indbrud. Ursu blev dræbt med slag fra et stump våben. Ifølge Clita var drabet bestilt af det rumænske sikkerhedspoliti Securitate, der angiveligt havde placeret ham sammen med Ursu, netop for at han skulle dræbe ham.

Det var dog først i 1995, han indrømmede at stå bag drabet.

I år 2000 blev han idømt tyve års fængsel for at have slået systemkritikeren ihjel, men fik straffen halveret til ti år, fordi drabet mentes at være bestilt. Han blev dog løsladt i 2008.

Politiet mener, han i de senere år har rejst rundt og levet af smårapserier. Han har også fortalt, at han befandt sig på SAS-hotellet i marts sidste år for at stjæle fra de indlogerede.

Kort før drabet på Vera Vildmyren blev han desuden anholdt i Malmø for at have stjålet en mobiltelefon. Han tog også Vildmyrens pung, ur og telefon med sig, da han forlod hotelværelset efter at have dræbt hende.