Den lille Havfrue overgiver sig aldrig

Selv om Københavns største turist­attraktion ikke er særlig stor og nu nærmer sig de 100 år, er hun i bedre form end nogensinde før. I dag blev fødselaren fejret med sang og synkronsvømning.

Wonderful Copenhagen forsikrer, at der ikke hænger grå skyer over Den lille Havfrue i mere end én forstand. Turisterne strømmer fortsat til Langelinie for at opleve skulpturen, men under dagens fejring var en enkelt gæst dog anledning til irritation. Den midaldrende mand i nisseuniform holdt sin svenske fane højt under hele seancen, og der venter ham således en plads i mangt et feriealbum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Langt ude i havet er vandet så blåt, som bladene på den dejligste kornblomst og så klart, som det reneste glas, men det er meget dybt, dybere end noget ankertov når, – mange kirketårne måtte stilles ovenpå hinanden, for at række fra bunden op over vandet. Dernede boede Havfolkene.«

Sådan indleder H.C. Andersen i 1837 sin fortælling om Den lille Havfrue, der 76 år senere inspirerede til en ballet på Det Kongelige Teater. Balletten inspirerede efterfølgende brygger Carl Jacobsen til at bestille en skulptur af den eventyrlige figur, og endnu 95 år senere inspirerede Edward Eriksens bestillingsarbejde så i dag et stort opbud til at trodse regnen og tage til fødselsdagsfest hos Danmarks mest populære turistattraktion.

»Vi fejrer hende, fordi hun er en meget populær københavner med en stor historie at fortælle. Her kommer flere mennesker hvert år, end der besøger Tivoli, Strøget eller Christiania, og 77 procent af alle turister, der er i byen, ser hende,« siger Katrine Brandt, projektleder i Wonderful Copenhagen.

Lever i bedste velgående
Et par hundrede gæster danner en smal tange langs vandet, for at alle kan få et blik af fødselaren. Paraplyer står som paddehatte på en våd græseng, mens havfruen selv nøjes med at holde en stor, prangende buket roser i favnen.

I eventyret vælger havfruen til sidst døden og forvandles til koldt havskum og senere en ånd. Under gårsdagens fejring var der masser af skum på havet, men fødselsdagsbarnet er nu langt fra død og borte som i eventyret.

»Der kommer flere og flere krydstogtskibe til byen hvert år, og alle skal se hende. Så jeg er her næsten hver dag for at fortælle og vise frem,« siger Lillian Christoffersen.

Hun er turistguide på freelancebasis, og selv om det er en fridag, har hun taget sin svigerinde med til fødselsdagsfest. De gemmer brede smil bag grå regnslag, og i det hele taget viser både københavnere og byens turister sig at være af den tilgivende slags, hvis vejret betyder, at fødselaren ikke har opført sig eksemplarisk det seneste år.

Gæsterne venter tålmodigt på fødselsdagens højdepunkt, der kommer sejlende i en kanalbåd iført badedragter og bikinier. Øjeblikke efter hopper de 95 hvinende teenagepiger i vandet, mens Havnens Brass Band spiller Happy Birthday, og der klappes under paraplyerne. Snart har de frivillige havfruer formet både et ni-tal og et fem-tal. Bifaldet tager til. Det samme gør regnen, og lige så hurtigt som første parket blev fyldt op, lige så hurtigt fortrækker folk til busser, biler og træernes læ. Den lille Havfrue går ingen steder.