Den lille hane, der blev til fem fjer

Der har hanengaleme været ballade i Roskilde, siden alle kokke i byzonen blev dømt til suppegryden. Men nu er faren drevet over.

»Det er en frygtelig historie!« sagde en høne og det omme i en kant af byen, hvor historien ikke var passeret. »Det er en frygtelig historie i hønsehuset! Jeg tør ikke sove alene i nat! Det er godt, at vi er mange sammen på hjalet!« Og så fortalte hun, så fjerene rejste sig på de andre høns og hanen lod kammen falde. – Det er ganske vist!«

Sådan begynder et af H.C. Andersens mest kendte eventyr. Men hønsene og især hanerne i Roskilde kan sove trygt igen, for et regulativ om, at alle haner i byzone i kommunen skulle have kappet hovederne af senest i dag – eller udvises til mere hanevenlige områder – er sat i bero og bliver modificeret på torsdag, hvor det i øvrigt er H.C. Andersens fødselsdag.

Sagen begyndte i oktober sidste år, da teknik- og miljøudvalget vedtog nye forskrifter for hønsehold, der trådte i kraft i december. De fastsatte, at haner ikke må gale før kl. syv på hverdage og kl. otte på søndage. Men udvalgets formand, socialdemokraten Torben Jørgensen, fik et par klager om galende haner.

»Det er jo ikke alle haner, der kender klokken,« som han sagde til Dagbladet Roskilde – så derfor blev der vedtaget nye regler med ikrafttrædelse 1. april. Herefter måtte man holde op til otte høns, men ingen haner, i byzone. Heller ikke i museumskøbmandsgården midt i Roskilde.

Valgkampsag
Og det kom i avisen, og så blev der for alvor galet i Roskilde. Det blev ikke alene en stor historie i Dagbladet, men også i lokalradioen og på TV2Lorry, hvorfra den gav genlyd landet over.

»Jeg har fået mails fra hele landet,« siger Torben Jørgensen, der lader forstå, at det ikke ligefrem er støtteerklæringer, han modtager.

Specielt gjorde det indtryk, da den 15-årige silkehønseavler Andreas Petersen skrev et læserbrev og senere kom i TV, hvor han stod med sin hane, som i sin tid kom ud af sit æg i hænderne på ham. I Folketinget blev sagen taget op af SFs dyrevelfærdsordfører Kristen Touborg.

Kommunalforsker Roger Buch mente, at hanesagen vil blive et tema i den kommende kommunalvalgkamp. Byrådet, der havde vedtaget det nye regulativ med 14 ud af 31 stemmer for og 11 imod, var delt på kryds og tværs, og når sagen kommer til afstemning i byrådet om en måned, er medlemmerne fra Venstre stillet frit – noget, man ellers kun praktiserer i store etiske spørgsmål.

Men i første omgang skal det nye forslag til regulativ på SFs foranledning behandles i teknik- og miljøudvalget.

»Det, der var galt med det oprindelige, var, at forvaltningen ikke kunne gribe ind, hvis naboerne klagede over en hane.« siger Torben Jørgensen. Derfor skar man bogstaveligt talt alle haner over en kam og forbød dem.

»I det nye forslag kan forvaltningen reagere, hvis der kommer begrundende klager, og de haner, der ikke generer nogen, kan være i fred,« siger Torben Jørgensen, der har fundet processen meget lærerig. »Det har påvirket mig, at folk har reageret. Sagen viser, at demokratiet fungerer. Hvis alle sager blev behandlet lige så grundigt som denne, ville samfundet se anderledes ud. Jeg er i hvert fald blevet meget klogere,« erklærer Torben Jørgensen.

Og det er ganske vist.