Den hårde hund fra Se og Hør

Ken B. Rasmussen boede 17 år i USA, før han vendte tilbage til sin originale plan: At blive journalist i Danmark. Få år senere skrev han romanen, som blev startskuddet til Se og Hør-sagen.

Se og Hør sagen i Glostrup Ret fredag morgen d. 9. september 2016. Tidligere journalist på Se og Hør og tiltalte i Se og Hør-sagen, Ken B. Rasmussen (tv), ankommer til Retten i Glostrup på sagens første retsdag. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans halvlange høfarvede hår er uglet. Ken B. Rasmussen har taget kasketten af, mens han svarer på specialanklager Morten Frederiksens spørgsmål i byretten.

Flere ting fra tiden på Se og Hør kan han ikke huske, og når han kan, svarer den tidligere journalist på sladderbladet ofte fåmælt. Adspurgt, om han var bitter over at blive fyret fra ugebladet i 2011, lyder det tørt:

»Lidt.«

Flere kommentatorer har ellers de seneste to år udlagt teksten sådan, at Ken B. Rasmussen i rollen som bitter eks-ansat på Se og Hør med tilbagevirkende kraft trak tæppet væk under sine tidligere chefer. Det var Ken B. Rasmussens bog, »Livet, det forbandede« fra april 2014, som udløste skandalelavinen omkring Danmarks dengang mest kulørte ugeblad.

I denne udlægning af historien er den nu 50-årige Ken B. Rasmussen den eneste af de seks tiltalte i sagen, som selv har valgt at være der.

Men da Berlingske i en pause under retsmødet spørger ham, bedyrer han, at han på intet tidspunkt havde forudset, at sagen om de lyssky arbejdsmetoder på ugebladet ville ende i en retssal.

»Jeg har aldrig tænkt på det her som noget, der var strafferetligt ulovligt,« siger han bag solbrillerne uden for byretsbygningen med en cigaret i mundvigen. Han er iført blå skjorte, vaskede brede jeans og hvide lærredssko. Ordene mumler han ud gennem det kraftige fipskæg.

Fra første dag siden afsløringerne om Se og Hør på forsiden af BT har Ken B. Rasmussens forklaring været, at han har skrevet en roman og altså en fiktiv fortælling. At der er ting i romanen, som andre har været i stand til at dokumentere som sande, vil han ikke forholde sig til.

»Hver enkelt må læse bogen og fortolke den. Det er op til læseren at drage konklusioner,« siger han til Berlingske og afviser at kommentere nærmere, at en stor del af persongalleriet på romanens Set og Hørt-redaktion har påfaldende ligheder med de mennesker, han arbejdede sammen med på virkelighedens Se og Hør.

Og at BT kort efter lanceringen af Ken B. Rasmussens bog kunne underbygge romanens skildring af ugebladets kontroversielle kreditkortkilde.

»Læseren må tage med, hvad end de kan få ud af bogen,« gentager forfatteren uden for retsbygningen. Samme forklaring får anklageren – flere gange – i retslokalet. Forfatteren erkender i retten, at han som en af få journalister havde direkte kontakt til IT-operatøren og modtog kreditkortoplysninger om kendte. Men han understreger, at han aldrig har sendt informationerne videre.

Skriver på biografi om afdød skuespiller

Ken B. Rasmussen er i dag forfatter på fuld tid og skriver for tiden på en biografi om den afdøde skuespiller Ove Verner Hansen.

Under sin tid som journalist på Se og Hør, hvor han som 40-årig kom i praktik i 2007 og året efter blev ansat, blev han under daværende chefredaktør Henrik Qvortrup kendt som en af ugebladets hårde hunde og en ihærdig forsidejæger.

Det var ham, der testede toiletterne på »Vild med dans«-settet for kokain, og det var Ken B. Rasmussen, der i dokumentaren »Dagbog fra midten« møver sig forbi en sikkerhedsvagt og hårdnakket fastholder sine spørgsmål til Naser Khader om sort arbejde. I et tredje eksempel gik Ken B. Rasmussen, efter eget udsagn, så langt, at han betalte for et blowjob for at kunne dokumentere, at en skuespillerinde ved siden af sine skærmjob arbejdede på et bordel.

»Jeg var ikke rejst 10.000 kilometer hjem til Danmark for at sidde som morfar blandt de unge fløse og skrive strikkeopskrifter,« sagde han i retten.

Det havde hele tiden været Ken B. Rasmussens plan at blive journalist. Planen blev bare udskudt af en dannelsesrejse, han tog på til USA som ung mand og først vendte hjem fra efter 17 års ophold blandt andet i Los Angeles.

»Der var kærester. Der var kvinder, der ikke var kærester. Jeg nåede at blive gift og skilt to gange. På et tidspunkt kom jeg ind i det eksklusive natklubmiljø, og til sidst gik festen lidt over gevind. Så vendte jeg tilbage til den oprindelige plan,« siger han til Berlingske om USA-tiden og tilføjer med et John Lennon-citat: »Life is what happens, when you have other plans.«

Mandag fortsætter Se og Hør-sagen i retten, hvor tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup skal afgive forklaring.