Den gyldne kontrakt i Thule

De seneste år har det dansk-grønlandske joint venture, Greenland Contractors, høstet en årlig gevinst på mellem 150 og 180 millioner kroner på Thule-basen på en guldrandet kontrakt med det amerikanske forsvar. Det er slut nu.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) fik i foråret en kort briefing på Thule Air Base. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Greenland Contractors har i de seneste år hvert år scoret en profit på 25-30 procent på en kontrakt på 600-600 milllioner kr. om året for at stå for driften af Thulebasen. At det har været muligt, vil nok få mange erhvervsfolk og politikere i Danmark og Grønland til at spærre øjnene op en ekstra gang.

Men den dansk-grønlandske pengemaskine med MT Højgaard i spidsen er nu blevet et alt for dyrt et bekendtskab og partner for US Air Force og dermed det amerikanske forsvar Pentagon.

For første gang har US Air Force nemlig valgt en af deres egne, amerikanske Vectrus. Dette firma - på amerikansk contractor - inden for levering af service, kommunikation og vagtopgaver for det amerikanske militær på baser verden over har hovedsæde i Colorado Springs. Her har US Air Force også hovedsæde.

Lukrativ kontrakt

Greenland Contractors, der har MT Højgaard A/S som hovedaktionær og Grønlands Selvstyre som mindretalsaktionær via det 100 procent ejede erhvervsudviklingsselskab Greenland Holding, har siden 2005 haft en yderst lukrativ kontrakt på Thulebasen. I de første år af kontraktperioden var baseselskabets økonomiske resultat beskedent, nemlig 35 til 50 millioner kroner i overskud efter skat om året. Og så fik den ellers gas på profitten.

Efter rationaliseringer og investeringer har profitten i de senere år ligget på 150-180 millioner kr. pr år, ifølge Berlingskes oplysninger. Ud af en årlig kontraktsum, dvs. indtægt, på 600-625 millioner kroner er det et exorbitant højt overskud. Thule i Grønland har været MT Højgaards guldæg.

Berlingske erfarer også, at ledelsen i MT Højgaard i Søborg dog længe har frygtet, at US Air Force denne gang og dermed for første gang i over 40 år har indstillet på at give serviceaftalen på Thulebasen til et amerikansk firma og ikke som ellers et dansk entreprenørkonsortium.

Men MT Højgaard, der er helt uvant med konkurrence på Thulebasen, har næppe sovet i timen. De er derimod blevet overraskede over, at amerikanske Exelus kunne vinde med et bud, som lå væsentligt under Greenland Contractors' bud. Ifølge Berlingskes oplysninger var Exelus omkring 100 millioner kroner billigere per år, end Greenland Contractors.

Klager over udbudsproces

Ifølge udbudsreglerne er der en klagefrist på 100 dage, fra kontrakten blev givet til Vectrus datterselskab Exelis ved udgangen af oktober i år.

Blandt andet har tre danske entreprenør-og servicefirmaer, MT Højgaard, Per Aarsleff og Copenhagen Arctic, der er blandt de omkring ti bydere på servicekontraktem klaget til US Air Force over udbuddet.

»Af hensyn til det grønlandske samfund bør der ske en tilgodeseelse af grønlandske og danske interesser. Vi klager over, at udbudsprocessen ikke har været rigtig. US Air Force giver en kontrakt til et amerikansk firma, der ikke er berettiget til at få den. Og det er ikke i overensstemmelse med den dansk-amerikanske forsvarsaftale fra 1951 og efterfølgende tillægsaftaler,« siger adm. direktør Peter Kofoed, der er topchef i Greenland Constractors.

Greenland Contractors har i øvrigt investeret store beløb i nye køretøjer og nye boliger til personalet. Alt dette overgår den 30. september næste år helt vederlagsfrit til US Air force og dermed til den nye contractor, Exelis. Dermed bliver der US Air Force, der henter gevinsten ved at kunne indgå en kontrakt med Exelis med en væsentligt lavere kontraktsum, end den MT Højgaard hidtil har haft. Exelis får 411 mio. dollars eller 2,5 milliarder kr. på en kontrakt for perioden 2015-22.