»Den form for formidling, som Sugardaters tilbyder, virker temmelig suspekt«

Hjemmesiden Sugardaters.dk kan være i konflikt med straffelovens paragraf om rufferi, vurderer strafferetsekspert Jørn Vestergaard. Berlingske afdækkede søndag, at siden reelt formidler prostitution. Bagmand benægter.

Screendump fra hjemmesiden Sugardaters, der ifølge Jørn Vestergaard kan være i strid med loven. Fold sammen
Læs mere

Hjemmesiden Sugardaters.dk lokker unge med billeder af privatfly, penthouselejlig-heder og solsenge med udsigt til et turkis-farvet hav. Men sidens direkte opfordring til at sælge dates og seksuelle ydelser for »økonomisk hjælp« kan være i konflikt med straffeloven. Det vurderer Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet:

»Alt taget i betragtning virker den form for formidling, som hjemmesiden Sugardaters tilbyder, temmelig suspekt,« siger han.

Ifølge ham er det afgørende for, om der er tale om strafbart rufferi, at der er tale om »organiseret bagmandsvirksomhed« med hensyn til prostitution. Hvis det kan bevises, at de ansvarlige »systematisk og i betragteligt omfang optræder forsætligt som mellemled mellem kunder og unge, der sælger sex mod betaling«, er der grundlag for en straffesag.

Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet ved Aarhus Universitet, har været med til at udforme rufferiparagraffen, men påpeger, at Sugardaters.dk er et nyt fænomen, som loven ikke tager højde for:

»Vi har ikke drøftet noget, der bare ligner det her. Politikerne må afgøre, om det skal kriminaliseres eller ej.«

Berlingske beskrev søndag, hvordan fem unge kvindelige studerende fra middelklassen har ladet sig lokke til regelmæssigt at sælge sex via Sugardaters.dk. Kvinderne, som er mellem 18 og 26 år og fra hele Danmark, skildrer, hvordan sugardating får dem til at overskride seksuelle grænser og gør dem afhængige af de penge, de tjener på det.

Flere af kvinderne beskriver også, at sugardating får dem til at miste troen på mennesker, kærlighed og sig selv. En 26-årig studerende fra Randers udpensler sin stigende afhængighed af penge, hun tjener på sex via Sugardaters.dk:

»Når man først er blevet vant til den økonomiske frihed, kan man ikke bakke tilbage til det liv, man havde før,« siger hun.

»Jeg stoppede med at tælle, da jeg nåede de 100. Det er lang tid siden.«

Hjemmesiden Sugardaters.dk har oplevet en stærk vækst i Danmark, hvor den nu har 25.000 brugere. Sugardaters.dk frister med, at siden formidler »gensidigt fordelagtige forhold«: »... om det er kærlighed, et løst forhold, venskab eller økonomisk hjælp, og uanset om det er et kort, længerevarende eller livslangt forhold.«

En anden studerende, 24-årige Petra, beskriver, hvordan hun over otte måneder tjente titusindvis af kroner på at gå i seng med mænd, hun mødte på Sugardaters.dk, og blev desillusioneret af det:

»Der er noget, der er bristet inden i mig,« siger hun.

Den jyske pige skildrer også, at hun i begyndelsen bad mænd om en lægeattest.

»Men det er røget af sporet«.

En veninde, som hun anbefalede Sugardaters-siden til, forlangte i begyndelsen, at hendes mænd brugte kondom:

»Men hun er også faldet af på den,« fortæller Petra.

»Vi lægger ikke op til prostitution«

Forretningsmanden Rikki Tholstrup Jørgensen, der er en af tre partnere bag Sugardaters.dk, understreger, at siden for ham at se ikke opfordrer til prostitution:

»Sugardaters er ikke anderledes, end hvad der formidles på Scor.dk eller Dating.dk. Vi tilbyder en måde at mødes på, men vi tillader ikke nøgenbilleder eller tekster, der lægger op til prostitution.«

Vi har talt med kvindelige studerende fra hele landet, som regelmæssigt tager en fast pris for at have sex med kunder via Sugar-daters og har nøgenbilleder af sig selv på deres profil, som man kan bede om at se.

»I må have fundet nogle enkelte eksempler. Det er op til den enkelte bruger,« siger Rikki Tholstrup Jørgensen.

Opfordrer I ikke til salg af sex, når I direkte skriver, at man kan få »økonomisk hjælp« for sine ydelser?

»Hvis nogen vil bruge datingsitet til det, er det ikke anderledes end Auktiondate.dk eller Scor.dk.«

Hvordan har du det med at tjene penge på, at nogle kvinder går ned med flaget?

»Det har jeg ingen kommentarer til.«