Den første minaret rejser sig i Aarhus

Flere store byggerier af moskeer kan i de kommende år se dagens lys i Aarhus.

Grimhøjmoskeen i Brabrand vil også gerne have byggetilladelse til en minaret. Formand Oussama El-Saadi håber, at når de på Sintrupvej har fået tilladelse af kommunen, vil de også få det på Grimhøjvej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

En stor moské med en 24 meter høj minaret samt kuppel er ved at blive bygget i Aarhus.

Moskeen med tilhørende kulturcenter på Sintrupvej i Brabrand bliver opført af Tyrkisk Kulturforening. Når den engang til efteråret bliver indviet, vil den være den første egent­lige moske i Aarhus. »En rigtig moske,« som medlem af foreningens bestyrelse Vahip Pelit udtrykker det.

Han understreger, at der ikke er »en flad øre fra udlandet« i byggeriet og dermed heller ikke midler fra Tyrkiet eller fra den tyrkiske stat.

»Vi samler penge ind i hele Danmark,« siger han.

Vahip Pelit vil hverken oplyse pris eller størrelse på byggeriet. Men »det er ikke gratis«, og han afviser ikke, at det drejer sig om et tocifret millionbeløb.

Byggeriet på Sintrupvej bliver fulgt med spænding i den omdiskuterede Grimhøj-moské, som mindst 22 unge mænd ifølge Østjyllands Politi har været i kontakt med, inden de er blevet hvervet eller kaldet til kamp i Syrien.

Møder lokalpolitisk modstand

Grimhøjmoskeen i Brabrand vil også gerne have byggetilladelse til en minaret. Formand Oussama El-Saadi håber, at når de på Sintrupvej har fået tilladelse af kommunen, vil de også få det på Grimhøjvej.

»Vi bor i en retsstat, så hvis én ting er tilladt for nogle andre, har vi også ret til det, hvis vi opfylder kravene,« lyder det fra talsmanden.

Ønsket om en minaret på Grimhøjvej møder lokalpolitisk modstand. En modstand, som Oussama El-Saadi ikke har noget til overs for.

»Der er politikere, som mener, at moskeen bør lukkes. Men det er ikke deres arbejde at beslutte, om der skal være en minaret, og de reagerer uprofessionelt. Vi er danskere. Vi bor her og har de samme rettigheder som alle andre,« understreger han.

Talsmanden ved endnu ikke, hvornår Grimhøjmoskeen vil søge om tilladelse til at opføre en minaret og kuppel.

Forbundet af Islamiske Foreninger (FIF) har på længere sigt planer om at opføre en stormoské i Aarhus, og kommunen er villig til at sælge en grund på Bautavej til formålet.