Den flinke betjent tog Pippi med på stationen

Besættelsen af huset på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter blev kortvarig. I går formiddag ryddede politiet huset og anholdt 94 unge uden dramatik.

Politiet blev modtaget med sang og balloner, da de mandag morgen i stort tal mødte op på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter, hvor »Initiativet for flere ungdomshuse« havde besat ejendommen nr. 63 og omdøbt den til Villa Villekulla.

»Her kommer Pippi Långstrump, tjolahopp tjolahej, tjolahoppsan-sa«, lød det igen og igen fra de åbentstående vinduer.

»Velkommen i Huset. Nu har vi 2« lød teksten på et stort banner, der prydede det besatte hus, som man vist ikke fornærmer nogen ved at kalde både ubeboeligt og ramponeret. Huset, der angiveligt har stået tomt i mindst fem år, havde været besat siden lørdag eftermiddag. Og modsat Ungdomshuset Jagtvej 69, hvis rydning har trukket længe ud, proklamerede ordensmagten fra starten, at huset ville blive ryddet allerede mandag.

Derfor var et anseligt presseopbud på plads allerede fra morgenstunden.

Men dramatikken udeblev. Et kort sekund holdt alle vejret, da det pludselig regnede med glasskår fra nabobygningen. Det viste sig dog hurtigt, at der var tale om en pressefotograf, der på grund af blæsevejret var kommet i nærkontakt med en rude.

Tog det roligt
Besætterne - 94 af slagsen, flest kvinder, alle omkring gymnasiealderen og mange med påmalede fregner og Pippi-frisure - tog politiaktionen med ro. Til taktfast Pippi-sang iblandet kampråb blev de med plasticstrips om håndledene ført ned fra bygningens øverste etage og anbragt i politiets store grønne busser. Herfra gik det til afhøring på politigården. »De unge ville blive sigtet for ulovlig indtrængen og derefter sluppet fri, medmindre politiet havde andet på dem,« fortalte politiets informationschef, Flemming Steen Munch.

Ved middagstid var alle fjernet, og politiet gik sammen med håndværkere fra SIF-Gruppen i gang med at gøre det rømmede hus endnu mere ubeboeligt.

Kvarteret, hvor ingen levende sjæl har folkeregisteradresse, var igen sig selv. Eneste aktivitet foregår normalt i det tilstødende, kommunale kulturhus, og her har man intet at sige de unge besættere på. »De har overhovedet ikke generet os i de to dage, de har været her,« fortæller køkkenchef i Kulturhuset Bispebjerg Nordvest, Maj-Britt Larsen.

Sekretær Sussie Baumkirchner, hvis arbejdsplads har til huse i Kulturhuset, mener ikke man løser problemet med et manglende ungdomshus ved at fjerne de unge.

»Man bruger politiets ressourcer helt forkert ved at lade dem flytte rundt på de unge fra snart det ene snart det andet hus. Politikerne må træde i karakter og tilbyde de unge et nyt hus. - De skal selvfølgelig ikke tage det selv! - Der er tale om en gruppe unge, som er meget kollektivt indstillet og vil have lov at styre selv. De passer ikke ind i de eksisterende medborgerhuse,« siger Sussie Baumkirchner.boj@berlingske.dk

ah@berlingske.dk