Den danske stat bliver stævnet: »Nu må vi få løst det her problem«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Der er fortsat fem børn med dansk statsborgerskab i Syrien – for dét bliver den danske stat nu stævnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Berlingskes morgenoverblik, hvor vi både skal en tur til Sverige og tage temperaturen på danskernes holdning i debatten om øremærkning af barsel.

Selvom kurven synes nedadgående, skal vi vanen tro runde de seneste tal for, hvordan coronasituationen udspiller sig herhjemme. Det sker herunder.

Hvis du i øvrigt er interesseret i at lytte til overblikket, er der hjælp at hente lige nedenfor.

Følg Morgenposten på mobil

København langt bag landets andre kommuner – indtager sidstepladsen

Ventelister. Utålmodighed. Frustration. Det er alle kendetegn, når det kommer til antallet af idrætsfaciliteter i København.

København indtager nemlig sidstepladsen, når det kommer til de eftertragtede pladser i idrætsforeninger. I København skal 1.291 personer slås om én idrætsfacilitet. Vender vi blikket mod Varde, er samme tal 227.

Gymnastikforeningen Krumspring med rod i bydelen Vanløse mangler egnede lokaler til deres over 3.000 aktive medlemmer – og alle dem, som står på venteliste. Den udfordring står de ikke alene med i Københavns Kommune, viser ny opgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

Det er en virkelighed, som Gymnastikforeningen Krumspring kender indgående. Foreningen bakser med at have så små lokaler, at børnene ikke kan tage tilløb til øvelser. Der er ikke plads til måtter, madrasser og andre redskaber i de lokaler, Københavns Kommune stiller til rådighed.

»Vores udfordring er, at vi er i skolesale, og de er indrettet, som da vores forældre gik til gymnastik i 50erne. De er meget små, vi kan ikke have særlig mange børn, og det er begrænset, hvad vi kan lave i salene,« siger Julie Beier, der er formand for Krumspring.

Det kan du læse mere om i Berlingske her.

Den danske stat bliver stævnet for brud på konventioner.

Vi vender blikket mod både DR og Politiken. Begge medier kan nu fortælle, at foreningen »Repatriate the children – Denmark« (RTC) stævner den danske stat for brud på konventionerne i forbindelse med sagen om de danske børn i Syrien.

Efter politisk pres besluttede regeringen i maj at evakuere tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres tilsammen 14 børn, men der er fortsat fem børn i Syrien med dansk statsborgerskab. Deres mødre, som har fået frataget deres danske statsborgerskab, ønsker regeringen ikke at hjælpe. Regeringen har dog tilbudt at hjælpe børnene til Danmark, hvis mødrene ikke følger med.

»Danske børn har selvfølgelig krav på at komme hjem sammen med deres mødre, hvis det er en forudsætning for, at de kan få den rigtige lægelige behandling, som de har brug for, og som de har krav på«, siger advokat Knud Foldschack fra RTC om stævningen.

Han henviser til, at to brødre på to og fire år lider af såvel angst som et dårligt helbred i en fangelejr i Syrien.

Overfor DR uddyber Foldschack:

»Nu er vi nået dertil, at man har taget 14 børn hjem. Så mangler vi de sidste. Nu må vi få løst det her problem og tage de danske børn hjem.«

Det er ifølge DR uvist, hvornår sagen kommer for retten.

Du finder DRs historie her og Politikens historie her.

Over 100 Uber-chauffører er politianmeldt for socialt bedrageri

Hos Radio4 finder vi en historie om, at flere end 100 tidligere Uber-chauffører er blevet politianmeldt. Det sker efter en gennemgang, radioen har gennemført, hvor det er kommet frem, at de 104 personer har modtaget sociale ydelser, mens de har kørt for tjenesten, der ikke længere eksisterer i Danmark.

I 439 tilfælde er der uretmæssigt blevet udbetalt for eksempel kontanthjælp, dagpenge eller SU.

Skattestyrelsen har i alt fundet frem til 1.498 personer, der i 2016 og 2017 havde indtægt som Uber-chauffør på samme tidspunkt, som de modtog sociale ydelser.

Du finder mere om sagen her.

Ny måling: Fingrene væk fra vores barsel!

Det er ikke en underdrivelse at sige, at der den seneste tid har været debat om barselsregler. Det sker, efter at et politisk flertag lægger op til, at der skal øremærkes 11 ugers barsel til henholdsvis moren og faren.

Nu har Berlingske taget danskerne med på råd i en ny Kantar Gallup-måling blandt repræsentativt udvalgte danskere, som peger i retning af et ganske tydeligt billede.

Svarene fra danskerne skriver sig ind i den brandvarme og verserende barselsdebat, som blev udløst, da arbejdsmarkedets tungeste parter nåede frem til en aftale om at øremærke barsel til både far og mor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Tre ud af fire danskere – eller helt præcist 72 procent – siger i målingen, at politikerne ikke skal blande sig i deres barsel. De 72 procent erklærer sig henholdsvis »enige« eller »overvejende enige« i, at barselsspørgsmålet er af en karakter, som kun den enkelte familie bør forholde sig til.

Du kan læse mere lige her.

Stigende strømpriser får oliekraftværk til at afbrænde olie i enorme mængder

Høje priser på gas, strøm og kraft truer med at vende det europæiske energisystem på hovedet. Det er budskabet i en artikel, som Berlingske bringer denne morgen. Historien begynder i den sydsvenske by Karlshamn, hvor røgen fra afbrænding af 70.000 forurenende liter olie stiger til vejrs fra et kraftværk.

Årsagen? Der er mangel på strøm i Europa, og virksomheden bag værket, energikoncernen Uniper, har øjnet muligheden for at indkassere store gevinster.

»Takket være, at der har været så enormt høje priser, så har vi startet værket op,« siger chefen for kraftværket, Henrik Svensson til Aftonbladet.

Du kan læse mere her.

Efter regeringens forslag om arbejdspligt: 8.600 personer vil få dispensation

43 procent af omkring 20.000 personer, der udgør regeringens målgruppe til forslaget om 37-timers arbejdspligt til ledige indvandrere, ventes at få dispensation.

Det viser et lækket notat fra Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet.

Dispensationen til de 8.600 personer vil få den betydning, at de bliver visiteret til et lavere timetal, end regeringen ønsker med deres forslag.

Det er Jyllands-Posten, der har historien – og du finder den her.

Det sker i dag

  • Rigsretssagen mod daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fortsætter i dag. Sagen ventes afsluttet inden jul.
  • USAs præsident, Joe Biden, er i Det Hvide Hus vært for et møde med premierministrene fra Japan, Indien og Australien. De fire landes tilbagevendende møder hedder formelt Quadrilateral Security Dialogue, men går også under tilnavnet »Firebanden«. Ritzau
  • Retten i Glostrup ventes i løbet dagen at afsige kendelse om, hvorvidt tre mænd og en kvinde begik røveri og tricktyverier mod 20 ældre borgere i blandt andet Holbæk, Roskilde, Ringsted og Hellerup. De er tiltalt for at have optrådt med mundbind og håndsprit for at få fødderne indenfor. De fire er fra Levakovic-familien, som gennem årene har fået megen omtale på grund af kriminalitet. Ritzau
  • I kulturens verden er der Fredagsrock i Tivoli med Alphabeat, pressemøde om X Factor, Madens Folkemøde, ligesom der også er rejsegilde for et BIG-tegnet flygtningemuseum, FLUGT, i Oksbøl i Jylland. Museet, der ventes færdigt i 2022, skal formidle flygtningehistorier.