Den danske natur bliver kvalt af forurening

Alle Danmarks naturområder er forurenet af kvælstof, viser en ny EU-rapport. Det er meget bekymrende, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark indtager en kedelig topplacering med noget af Europas mest forurenede natur. Det viser en ny rapport fra EUs miljøagentur (EEA), skriver Politiken.

I 2010 var grænserne for økosystemernes tolerance for næringsstoffer overskredet i alle danske naturområder, hvormed 100 procent af Danmarks naturarealer ifølge EEA er belastet af forurening.

»Problemet i Danmark er, at et meget stort areal af økosystemerne - faktisk det hele - er udsat for forskellige grader af eutrofiering (overgødskning, red.), som ligger over de anbefalede niveauer. Det vil på sigt ændre balancen i de dyre- og plantearter, som naturligt findes rundt omkring i landet,« siger projektleder i EEA Martin Adams til Politiken.

Årsagen til forureningen er især et alt for højt indhold af kvælstof i naturen, og i nogle områder i Danmark regner der ifølge Politiken årligt 40 kilogram kvælstof ned fra luften per hektar. Fremskrivninger fra EEA viser, at 99 procent af det samlede danske areal i 2020 og 2030 stadig vil overskride økosystemernes grænser for næring.

Og det er meget bekymrende, mener direktør i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen, der siger til Politiken, at rapporten understøtter, at Danmarks natur aldrig har været i en så ringe tilstand, som den er i dag.

Foreningen anbefaler en langt mere offensiv naturpolitik, målrettet regulering af landbruget, og at op mod 400.000 hektar landbrugsjord tages ud af driften for at give naturen plads til at hele.

Trods en massiv luftforurening fra landbrug, industri og biler kommer kun en tredjedel af kvælstofforbindelserne i den danske luft fra Danmark selv, mens resten hovedsageligt kommer fra andre europæiske lande. Derfor skal der flere internationalt koordinerede løsninger til at bremse kvælstofudledningen, mener Martin Adams fra EEA.