Den danske kernefamilie går helt tilbage til Jægerstenalderen

En ny teknologi har gjort det muligt for arkæologer og forskere at påvise, at mennesker for cirka 13.000 år siden levede i en kernefamilie ved en søbred på Sydsjælland.

Læs mere
Fold sammen

Mor, far og to børn har levet som en kernefamilie med forskellige opgaver relateret til deres alder og køn ved en gammel boplads fra Jægerstenalderen ved Trollesgave ved Holmgegaards Mose tæt ved Næstved. Det viser nye analyser af de fund, man har gjort ved stedet, skriver Jyllands-Posten.

»Bopladsen kan opfattes som et gerningssted, og ved hjælp af arkæologiske »detektivmetoder« kan man komme helt tæt på familiens dagligdag for 13.000 år siden,« siger ph.d. i forhistorisk arkæologi Anders Fischer til Jyllands-Posten. Han har udgravet bopladsen for Nationalmuseet.

Med den nye teknik er det blandt andet muligt at se, at nogle flinteredskaber er udført af en erfaren håndværker - som kan være familiens far. Andre redskaber synes af være udført med manglende finmotorik og tålmodig - sandsynligvis af børnene.

Trollesgave dateres til slutningen af Istiden, hvor beboere ernærede sig ved jagt og fiskeri. Familiens medlemmer har sandsynligvis suppleret hinanden, så manden gik på jagt, mens kvinden tog sig af børnene og stod for blandt andet at producere skindtøj.

Kernefamilien kan ifølge museumsdirektør på Nationalmuseet, Peter Vang Petersen, have eksisteret i op mod 150.000 år.