Den britiske regering i indædt strid med forældre om straf for elevers fravær

Der bliver stillet høje krav til mødedisciplinen på de engelske folkeskoler. Mange forældre er rasende over, at de ved det mindste fravær har fået en bøde på omkring 500 kroner pr. barn pr. forælder.

Foto: Janine Wiedel/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læreren kiggede ud over de nye elever og deres forældre i den engelske skole, og så talte hun lidt langsommere for at hendes besked ikke kunne blive misforstået:

»Man møder til tiden. Ét minut efter vil døren være låst, og eleverne skal så henvende sig på kontoret.«

De rigide regler blev fastslået på en af Londons privatskoler, der er kendt for sit stramme reglement. Men de seneste år har mødedisciplinen på de engelske folkeskoler været endnu mere ubønhørlig.

Mange forældre er rasende over, at de ved det mindste fravær har fået en bøde på omkring 500 kroner pr. barn, pr. forælder. Derfor har det vakt stor opsigt, at lokalstyret i både Derby-shire og Cornwall netop har meddelt, at man ikke vil udstede bøder. men afventer en verserende retssag. Det gælder kun for elever, der har deltaget i mere end 90 procent af undervisningen uanset årsag til fravær.

Striden har nået et rødglødende niveau, hvor regeringen hjælper lokalstyret i Isle of Wight med at appellere en tabt retssag om fravær til Højesteret. Samtidigt har skole- inspektører og lokalpolitikere i hele England fået besked om, at fraværsreglerne fortsat er gældende.

»Ministeren har gjort det klart, at landsrettens afgørelse ikke betyder, at en elevs fremmøde på mere end 90 procent bliver betragtet som »regelmæssigt« fremmøde,« lyder det i en officiel besked.

Sagen fra Isle of Wight handler om en forretningsmand, der uden tilladelse tog sin datter med på familie-tur i syv skoledage til Disney World i Florida i 2015. Han siger, at datterens fravær var under otte procent, og at hun næsten aldrig havde været væk i hele sin skoletid. Der var ingen chance for, at pigen ville have fået lov til at holde fri.

I 2013 strammede den daværende konservative undervisningsminister, Michael Gove, grebet om de engelske folkeskoler – øvrige britiske folkeskoler er underlagt selvstyrelovgivning. Det blev indskærpet, at skoleinspektører ikke længere havde ti skoledages råderum at give fri i, men at der kun kan bevilges en fridag i helt exceptionelle tilfælde.

En opgørelse lavet af BBC viste, at der i det første år med opstramningen blev udstedt næsten 64.000 bøder. I juli fremtvang 203.167 underskrifter en debat om fraværsreglerne i Underhuset.

Underskriftsindsamlingen blev sat i gang af Dave Hedley, der med sin hustru forlængede påskeferien med en tur til kysten i Lincolnshire med to børn i skolealderen. Ferien var en gave fra Hedleys mor, og de fik den, fordi hustruen ugen efter ferien skulle i gang med en ny kræftbehandling. Lokalstyret i Nottinghamshire sendte derefter i overensstemmelse med reglerne parret en bøde på ca. 2.000 kroner.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien