»Den bitte Havfrue« er klar som vikar

Københavns Lufthavne tilbyder nu, at deres mindre udgave af »Den lille Havfrue« kan vikariere på Langelinie, mens hende den anden er på verdensudstilling i Kina.

»Den lillebitte Havfrue« står til daglig skråt ud for SAS-loungen i Københavns Lufthavns terminal 3. Fruen blev købt på en auktion for fem år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Turister fra nær og fjern, som besøger København engang til næste år, får brug for de store telelinser. For når de forventningsfulde tropper op på Langelinie for at forevige klenodiet over alle klenodier, kommer de måske til at møde »Den bitte Havfrue«.

Københavns Lufthavne, der ejer en mini-udgave af H.C. Andersens sagnfigur, har tilbudt Københavns Borgerrepræsentation at stille deres frue til rådighed, så hende den anden fra havnen, kan repræsentere Danmark under verdensudstillingen EXPO i Shanghai i 2010.

Med tilbuddet håber lufthavnen at kunne gyde olie på vandene. Bølgerne er nemlig gået højt, når det drejer sig om at sende »Den lille Havfrue« på et halvt års visit i Kina. Og de københavnske politikere har endnu ikke afgjort sagen endeligt.

Vikaren er ligesom den verdensberømte menneskefisk på Langelinie udført af billedhuggeren Edvard Eriksen. Men havfruen fra terminal 3 er kun halvt så stor. Og har man set den ægte vare, vil man vide, at så må den være ret lille. Vikaren måler da også kun godt 60 centimer fra det bølgede hår og ned langs ryggen til stenen.

Til gengæld har lufthavnens eksemplar aldrig fået kappet hovedet af. Og er heller ikke blevet overhældt med maling. Så noget originalt vil turisterne komme til at opleve, hvis et flertal i Borgerrepræsentationen takker ja til tilbuddet.

Skal tættere på land
Kommerciel udviklingsdirektør i Københavns Lufthavne, Henrik Busch, siger, at »Den lillebitte Havfrue« i givet fald skal placeres tættere på Langelinie-promenaden, så den bliver til at få øje på – dog skal den sikres mod hærvæk. Samtidig skal der være en sjov og eventyrlig forklaring på, hvorfor turisterne kun kan filme en mini-model af havfruen.

»Det er et fantastisk, at København kan komme på en EXPO, og jeg synes, det skal være den ægte vare, der skal sendes af sted. Det vil betyde meget for Danmark, eksporten og turismen. H.C. Andersen er også en af de mest læste forfattere i Kina. Vi stiller så vores havfrue til rådighed, for omvendt ville det være synd for turister i København, hvis der ikke sidder nogen ved Langelinie,« siger Henrik Busch, der også er formand for repræsentantskabet i turistorganisationen Wonderful Copenhagen.

S åben for skifte
Socialdemokraterne på Københavns Rådhus anbefaler, at den originale havfrue sendes til Kina.

»Vi vil gerne sende »Den lille Havfrue« på udstilling i et land, hvor der er flere havfrue-tilhængere end i Danmark. Det sender et signal om, at vi godt tør vise handlemod. Og vi er også åbne over for alternative muligheder på Langelinie. Det kan være lufthavnens havfrue eller noget helt andet,« siger partiets kulturordfører Simon Strange.

København bejler selv til at blive vært for verdensudstillingen EXPO i 2020, og Simon Strange mener, at chancerne mindskes, hvis der ikke er opbakning til at sende havfruen til Kina. Det synspunkt anerkender Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V), som dog er nået frem til, at »Den lille Havfrue« ikke skal nogen steder, men blive på sin sten.

»Hvis Lufthavnen er så generøs. Kunne de så ikke tilbyde at sende deres havfrue til Kina,« spørger Pia Allerslev.

»Jo – hvis det er Borgerrepræsentationens beslutning,« svarer Henrik Busch.

Uanset hvordan denne sag ender, kan turister fra nær og fjern dog roligt tage en telelinse med ud til enten »Den lille – eller lillebitte - Havfrue«.