Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Børn har leget under den gigantiske krone, fulde folk har tisset samme sted, og de lokale har drukket deres morgenkaffe få meter fra træet, som netop nu smider sine kastanjer ned på Enghave Plads. I aften er det slut. Mellem klokken 19-24, når træets faste beboere, flagermusene, er ude at flyve, bliver den 114 år gamle kastanje fældet. Der ikke tale om et hvilket som helst træ. Alene det faktum, at kastanjen har 817 venner på Facebook, vidner om, at det er mere populært end de fleste.
»Træet står for et tilbageblik i historien. Det har set sporvogne, dengang pladsen var et trafikknudepunkt, det har set fattige vesterbrobørn lege, og i dag er det omgivet af fancy vesterbroere. Det har med andre ord været med hele vejen,« siger Stina Mott, en af forfatterne til bogen ’En odé til Kastanjen’, som udkom sidste år.
Her fortalte blandt andre Johan Olsen, Sys Bjerre og Mads Brenøe om deres forhold til pladsen og det snart hedengangne træ.
»Andre steder i byen er det oftest bygninger eller statuer, som har oplevet forskellige tidsaldre. Jeg tror, der er noget specielt ved, at der her er tale om noget levende,« siger Stina Mott.
Metroballade
Træet er også blevet symbolet på selve Enghave Plads som samlingssted for både øldrikkere og børnefamilier. Derfor lød der et ramaskrig, da det i 2006 kom på tale, at den lokale metrostation skulle ligge netop på pladsen.
»Vesterbroerne argumenterede blandt andet mod projektet med træet. Det kom til at spille en rolle som symbol på ånden på Vesterbro,« siger Stina Mott.
Modstanderne tabte. Metrobyggeriet er allerede i gang, og der er desuden fundet råd i træet. Byggeriet af selve metrostationen starter i februar 2012, men da flagermusene går i hi fra oktober, skal træet allerede nu fældes.
Næstformand for Vesterbro Lokaludvalg, Thomas Warburg, er ikke en af nostalgikerne.
»Det er et smukt træ, og det har helt sikkert haft en samlende effekt. Men jeg hører ikke til romantikerne, og jeg skal ikke tænde stearinlys i aften,« siger Thomas Warburg.
»Havde det været et sundt træ, ville det have givet mening at flytte det. Men det er et råddent træ, det står i vejen, og det skal væk,« tilføjer han.
Det er dog ikke helt forbi med kastanjen. Tre kunstnerne får træet overdraget, når det er fældet. Senere vender det tilbage til Vesterbro i en ny form.