Demonstrationer mod islamisering breder sig

Flere bevægelser forbereder anti-islam-demonstrationer i større danske byer 19. januar. Pegida har fået dansk afdeling, der er ved at arrangere demonstrationer i Aarhus og København.

Foto: ROBERT MICHAEL. Den antiislamitiske organisation Pegida har samlet mange tusinde til demonstrationer i Dresten i Tyskland. Nu kommer Pegida til Danmark.
Læs mere
Fold sammen

Flere og flere danskere gør klar til at demonstrere mod det, de opfatter som en igangværende islamisering af Danmark.

Lige nu forbereder bevægelsen Stop Islamisering Af Danmark (SIAD) en demonstration i Esbjerg 19. januar. Samtidig gør danske sympatisører med den tyske antiislamiske protestbevægelse Pegida klar til at demonstrere i Aarhus og København samme dag.

Pegida står for Patriotiske Europæere mod Islamisering af Vesten og har en dansk afdeling ved navn Pegida Danmark eller Pegidadk. De er på Facebook ved at arrangere to demonstrationer i henholdsvis Aarhus og København, hvor der onsdag formiddag samlet set er 180 tilmeldte.

Købehavns Politi har fået en anmodning fra Pegida Danmark om at holde demonstration i København og mangler bare at give tilsagn til den. Demonstrationen, der på Facebook går under navnet »Spadseretur mod ekstrem islam«, står til at starte i Kongens Have klokken 18. Ud over at beskrive tid og sted står der, at arrangørerne ønsker en fredelig og moderat demonstration, og så er der en opfordring til de demonstrerende om at klæde sig passende:

»Begræns beklædning for eksempel med militaristisk symbolik og/eller fanatisk sportsfan-påklædning samt for eksempel beklædning fra Danish Defence League og lignende. Muskelhunde må ikke medbringes. Facebook-tilmeldte, som udstråler semimilitarisme og lignende på deres Facebook med videre, kan blive bedt om at holde sig væk.«

I Aarhus har politiet endnu ikke modtaget en anmodning fra Pegidas danske afdeling om at afholde en demonstration 19. januar.

Hvad angår Esbjerg forbereder SIAD sig på at afholde sin anden demonstration i en lang række af demonstrationer, som organisationen har varslet, vil forløbe hver anden mandag året ud.

Den første demonstration blev afholdt i Haderslev 5. januar, hvor der ifølge politiet var fremmødt omkring 20 personer. På SIADs egen hjemmeside lyder det, at de var omkring 100.

Allerede ved demonstrationen i Haderslev var der en moddemonstration, og hvad angår de kommende demonstrationer, er Revolutionære Antifascister i gang med at forberede en moddemonstration i København.

Pegida, der er startet i Tyskland, hvor bevægelsen nu har omkring 18.000 sympatisører, har ikke kun bredt sig til Danmark. Også i den norske hovedstad, Oslo, er Pegida ved at forberede en stor protestdemonstration næste mandag, skriver den norske nyhedsside VG.no.