Dementes rettigheder skal styrkes med fremtidsfuldmagter

Regeringen vil med et nyt lovforslag sikre dementes rettigheder og give dem mulighed for øget selvbestemmelse.

Læs mere
Fold sammen

Regeringen vil indføre såkaldte fremtidsfuldmagter, som betyder, at pårørende til demente skal have lettere ved at få en fuldmagt fra deres familiemedlemmer. Samtidig skal dementes ret til selvbestemmelse styrkes. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Med et nyt lovforslag bliver der åbnet for, at man på forhånd kan udpege en eller flere personer til at varetage ens interesser, før man skulle blive ramt af demens eller en anden sygdom, der kan påvirke evnen til at træffe egne beslutninger.

Med en fremtidsfuldmagt kan man på forhånd bestemme, hvem der for eksempel skal have lov til at hæve fra ens konto eller varetage kontakten til kommunen for en.

Retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen (S) siger til avisen, at regeringen finder det rimeligt, at man kan træffe beslutningen om fuldmagt, inden demenssygdommen tager over.

»Særligt med nyere viden om sygdommens konsekvenser, helbredelsesmuligheder og mangel på samme er det blevet stadig mere relevant,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hos Alzheimerforeningen glæder direktør Nis Peter Nissen sig over meldingen. Han peger på, at forslaget åbner for, at det nu bliver lettere for demensramte at træffe beslutninger omkring deres eget liv, før de er så hårdt ramt af sygdommen, at det ikke længere er muligt.

Ifølge Kristeligt Dagblad forpligtes Statsforvaltningen til at føre et løbende tilsyn med den, som har fuldmagten, så der ikke sker misbrug.