Deltagelse i OL-åbning sparket til hjørne

Statsministeren siger i dag, at der fra regeringens side endnu ikke er taget stilling til deltagelse ved OL-åbningsceremonien. Konservative glæder sig over det budskab.

Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Ingen OL-boykot. Men der er endnu ikke taget stilling til politisk deltagelse ved åbningsceremonien i Beijing.

Sådan lyder budskabet fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i dag, efter at kulturminister Brian Mikkelsen (K) tidligere på ugen meldte ud, at han vil overveje sin deltagelse ved åbningen af OL-legene til sommer på grund af situationen i Tibet.

De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, tolker Foghs melding positivt.
”Han mener åbenbart det samme, som vi mener,” konstaterer hun.

”Vi mener nemlig heller ikke, at man skal boykotte den sportslige del af OL. Det, kulturministeren siger, er at han vil overveje at deltage i åbningsceremonien – spørgsmålet går på, om man skal sige ja, til de værter, der har inviteret til åbningen,” siger hun.

At Fogh understreger, at der endnu ikke er taget stilling til en deltagelse i ceremonien, betragter Henriette Kjær som ”en åbning” i forhold til Brian Mikkelsens holdning.

”Budskabet er, at vi skal se tiden an – sådan opfatter jeg Foghs melding,”
siger hun.

Hvornår vil I tage stilling?

”Om to-tre måneder, så man kan komme med et svar i god tid, men samtidig lige har taget bestik af situationen.”

Hvad så hvis situationen er uændret i forholdet mellem Kina og Tibet om to-tre måneder?

”Det ved jeg ikke, det må regeringen tage stilling til. Problemet er bl.a.
en rapport fra Amnesty Internationel om, at forholdene er blevet værre op til OL, hvor vi havde håbet, de var blevet forbedret – at Kina i højere grad ville tage hensyn til menneskerettighederne. Men man må lave en samlet afvejning om et par måneder,” siger Henriette Kjær, der understreger, at De Konservative bakker op om idrætsudøverne.