Dele af det biologiske ur er fundet i bananfluer

Tre forskere er blevet tildelt Nobelprisen i medicin og fysiologi for deres forskning i menneskers og dyrs døgnrytme. Resultaterne kan bruges i udviklingen af f.eks. søvnmedicin.

Tre forskere er blevet tildelt Nobelprisen i medicin og fysiologi for deres forskning i menneskers og dyrs døgnrytme. Resultaterne kan bruges i udviklingen af f.eks. søvnmedicin. Fold sammen
Læs mere

De tre amerikanske forskere Jeffrey Hall, Michael Rosbash og Michael Young er lidt forenklet sagt blevet belønnet for at kunne finde de helt store perspektiver i det helt små.

Mandag blev de tre amerikanere tildelt Nobelprisen i medicin og fysiologi for deres forskning i de mekanismer, der kontrollerer menneskers og dyrs biologiske ur.

Nærmere bestemt har forskertrioen brugt bananfluer til at isolere et gen, der styrer det biologiske ur og har på den måde været med til at forklare, hvordan både »planter, dyr og mennesker tilpasser deres biologiske rytme, så den er synkroniseret med Jordens omdrejninger,« som det ifølge The New York Times lyder i komiteens begrundelse.

Men hvad kan vi bruge den viden til? Ikke så lidt, hvis man spørger Torben Heick Jensen, der er professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet.

Over for nyhedsbureauet Ritzau forklarer han, at de tre Nobelpris-modtageres forskning har haft stor betydning for udviklingen af blandt andet søvnmedicin, der skal hjælpe mod jetlag.

»Døgnrytmeforskningen vil være et uundværligt fundament for dem, der vil designe lægemidler, der skal afhjælpe søvnproblemer,« siger Torben Heick Jensen til Ritzau.

Der er dog fortsat »enormt meget forskning, der skal foretages«, hvis man skal forstå den større sammenhæng, siger professoren.

»Overordnet set har de skrabet lidt i overfladen af det her forskningsområde og fundet nogle af de gener, der styrer døgnrytmen,« siger Torben Heick Jensen, der tidligere har arbejdet sammen med Michael Rosbash.

Kimen til forskernes opdagelser blev lagt helt tilbage i 1984, da forskerne isolerede genet første gang efter at have nærstuderet bananfluerne. Siden har forskerne gjort flere opdagelser om det biologiske system, herunder at lys påvirker vores døgnrytme, skriver The New York Times. På den baggrund kaldte Nobelkomiteen de tre forskeres arbejde for afgørende, fordi afvigelsen mellem en persons livsstil og det indre biologiske ur – som det f.eks. ses ved jetlag ved en flyvetur gennem flere tidszoner – kan have betydning for menneskers helbred og over tid kan øge risikoen for forskellige sygdomme, som avisen skriver.

Med Nobelprisen følger en pengepræmie på ni mio. svenske kroner.

De kommende dage uddeles en række andre Nobel­priser inden for felter som fysik og kemi, mens Nobels Fredspris uddeles fredag.