Debatten om Vollsmose var heftig – nu fortæller ny undersøgelse om coronasmitten i 13 udsatte boligområder

Diskussionen om smitten i de danske ghettoer har trukket i flere retninger. Tidligere diskuterede man muligheden for at tvangsteste borgere i de udsatte områder – så pegede man på, at smitten steg i andre enklaver. Nu viser en ny undersøgelse, at borgerne i 13 danske ghettoer har været smittet med corona tre gange så meget som den øvrige befolkning.

Mjølnerparken i København er et af 13 boligområder i ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Siden corona brød ud har der været fokus på smittens udbredelse blandt danskerne – ikke kun på nationalt plan, men også for bestemte områder og befolkningsgrupper.

Det har medført heftig politisk debat om høje smittetal i landets ghettoer. Det førte tidligere på året til diskussion om at indføre tvangstest i det smitteramte Vollsmose.

Nu er der nye forskningsresultater, der kaster lys over den høje smitte i udsatte områder. En ny undersøgelse viser, at borgerne i 13 danske ghettoer har været smittet med corona tre gange så meget som den generelle befolkning.

Tallene er fra forskningsprojektet »Vi tester Danmark«. Forskergruppen undersøgte i januar i år forekomsten af antistoffer hos beboerne i 13 udsatte boligområder. Herunder Gellerupparken, Vollsmose og Mjølnerparken. Resultatet for områdernes 13.279 deltagere i undersøgelsen viser, at 17,3 procent af deltagerne havde antistoffer mod coronavirus. Det tal er tre gange højere end tallet fra den generelle danske befolkning i samme periode.

Studiet peger også på forhold, der har forårsaget den øgede risiko for smitte. Herunder lyder det, at husstandens størrelse spiller en rolle, og at det at bo mange generationer i samme husstand også øger risikoen for at blive smittet.

»Den høje smitteforekomst i de udsatte grupper er selvfølgelig lidt foruroligende. Et bemærkelsesværdigt fund var, at det så ud til, at mere end 98 procent af deltagerne angav at følge Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om at benytte maske, hyppig håndvask, samt undgå håndtryk og så videre. Så forklaringen på, hvorfor der er så høj smitte, må findes et andet sted,« siger professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet i pressemeddelelsen fra Statens Serum Institut.

Gellerupparken i Aarhus er et af de 13 udsatte boligområder, der er blevet undersøgt i forskningsprojektet. Gellerupparken er Danmarks største boligafdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Forskerne gør det i undersøgelsens rapport klart, at resultaterne ikke belyser forskelle ud fra etnicitet. Informationer om deltagernes etnicitet var ikke en del af undersøgelsens spørgsmål. De oplyser desuden, at det i »fremtidige studier vil være fordelagtigt at inkludere etnicitet i spørgsmålene, og at det vil være fordelagtigt med tilstedeværelsen af en oversætter ved teststedet, til at forebygge eventuelle sproglige udfordringer i besvarelsen af undersøgelsens spørgsmål til deltagerne«.

»Vi Tester Danmark« er en landsdækkende undersøgelse, der drives af Statens Serum Institut i samarbejde med eksperter fra regionerne og universiteterne. Projektet bakkes op af Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og en lang række interesseorganisationer.