Debat om østarbejdere presser EU til at se på strammere velfærdsregler

Børnecheck og dagpenge er i spil, når EU-Kommissionen i år vil opdatere reglerne for udbetaling af velfærdsydelser. Frygten for velfærdsturisme er blevet et politisk problem for EU-Kommissionen. Det kan betyde små indrømmelser til strammerlande som Danmark og Storbritannien.

Nye regler for velfærdsydelser til andre EU-borgere er på vej, skriver Ugebrevet A4.

I Danmark og flere andre medlemslande har debatten raset om rimeligheden i, at arbejdende EU-borgere kan få ydelser som børnecheck og dagpenge fra første dag.

Nu vil EU-Kommissionen sidst i 2015 præsentere et udspil til en såkaldt mobilitetspakke, der skal »fremme arbejdskraftens mobilitet og sætte ind over for misbrug«.

Med i pakken er en revision af de regler, der har skabt ballade om eksempelvis den danske børnecheck.

»Vi skal se på mange ting – især omkring velfærdsydelser,« siger EUs beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen til Ugebrevet A4.

Hun beskriver emnet som »meget følsomt«, men fortæller, at optjening og »eksport« er på bordet.

»Der er en diskussion om de perioder, du behøver, for at få ret til visse velfærdsydelser og muligheden for at medbringe visse velfærdsydelser over grænserne,« siger Marianne Thyssen.

»Medbringer du dine rettigheder fra din medlemsstat, når du tager et andet sted hen, eller er du øjeblikkeligt berettiget til velfærdsydelser i værtslandet? Den slags ting,« siger hun.