De unge vil have fjernvarme og fred

De unge besættere på Dortheavej inviterede i går til rundvisning og pressemøde i det, de kaldte deres nye ungdomshus. Samtidig stillede de krav til politikerne om flere huse med indlagt el, vand og varme.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//253/253018/253018_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere

Det var en kold og grå dagen derpå, og vinden tudede trøstesløst omkring det tomme hus på Dortheavej 63, som en gruppe unge besatte lørdag eftermiddag. Et enligt banner blafrede i vinden på den nøgne mur. I gården lå resterne af et bål fra aftenens festligheder, hvor adskillige hundrede unge fejrede den foreløbige sejr over politiet og autoriteterne.

Trods kulden og udsigten til hurtigt at blive smidt på porten af politiet, var der intet mismod at spore, da de unge i huset først på eftermiddagen inviterede indenfor til rundvisning og pressemøde. Tværtimod. Indenfor havde de unge allerede haft travlt i mange timer.

På øverste etage var gulvet dækket med soveposer og madrasser. 50-100 unge havde valgt at trodse manglen på varme, lys og toiletter og havde overnattet i huset. På de øvrige etager var møbler og andet inventar så småt begyndt at fylde lokalerne, i vindueskarme bag de sprækkede ruder pyntede blomsterbuketter i tomme vinflasker, i den interimistiske bar spillede en transistorradio, og de talrige pressefolk blev budt på te, Mariekiks og frugt.

Brug for mange flere huse
»Vi har besat huset her som en helt klar måde at vise på, hvad vi vil. Det nye ungdomshus skal ikke erstatte Jagtvej 69. Der er brug for mange flere ungdomshuse, og vi har tænkt at blive her permanent. Vi er allerede begyndt at male og møblere huset og gøre det hyggeligt,« forklarede de to talsmænd, Mads Clausen og Anna Sørensen.

Det overordnede formål med det hele er ifølge de to talsmænd at skabe »et bedre samfund, en bedre verden og et bedre København« uden diskrimination af farvede og homoseksuelle, uden chikane af kvinder og fri for kommunal ensretning og bekæmpelse af det frie initiativ.

Ikke for at være flabede
De præsenterede derpå en række krav til de københavnske politikere, som netop var vedtaget af et fællesmøde i huset:

»Vi vil beholde Jagtvej 69 som ungdomshus uden rydningsrisiko, vi vil beholde Dortheavej 63 som ungdomshus uden risiko for rydning, og vi vil have Jagtvej 155 D, også kaldet Brandstationen,« remsede Anna Sørensen op:

»Vi vil også have indlagt fjernvarme på Jagtvej 69, og kommunen skal sørge for, at vi får el, vand og varme på Dortheavej 63 og Jagtvej 155 D. Vi vil gerne have, at politikerne kontakter os, så vi kan forhandle,« fortsatte hun.

Og Mads Clausen tilføjede:

»Det er ikke nogle krav, vi stiller for at være flabede, det er nogle krav, vi stiller, fordi vi mener, vi er i vores fulde ret til det. Der er et tvingende behov for selvstyrende ungdomshuse. Det her er ikke bare en lille gruppe, der stiller krav. Det er en folkelig bevægelse.«

De unge har også stilet et åbent brev til Københavns Politi med opfordring til, at politiet trækker sig ud af sagen og overlader den til politikerne. Men den opfordring skal de ikke vente, at politiet lytter til. Ifølge politidirektør Hanne Bech Hansen bliver bygningen ryddet senest i dag.