De tør ikke tage toget

Ægteparret Franzi og Erik Møller føler sig ikke længere trygge ved at tage S-toget fra Avedøre Station efter mørkets frembrud.

Hærvæk, dyster belysning og unge, der »hænger ud«, er nogle af årsagerne til, at ægteparret Franzi og Erik Møller undgår at tage toget fra Avedøre Station. De mener Avedøres S-togspassagerer bliver ladt i stikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knuste ruder, afbrændt inventar, ubehagelige tilråb, store grupper af unge og en skummel belysning. Det er nogle af årsagerne til, at ægteparret Franzi Jung Møller og Erik Møller længe ikke har turdet tage S-toget fra deres nærmeste S-togstation, Avedøre Station efter mørkets frembrud.

»Vi er normalt ikke bange, men hvis vi er inde i byen og kommer hjem efter klokken 23, er vi utrygge. Så må vi tage en taxa, vi tør ikke andet,« siger Hans Møller.

Om dagen tør parret godt tage toget, men de vælger oftere at lade bilen stå på Sjælør Station, og tage toget ind til centrum.

»De går så meget op i, at de har fået nye tog og skinner, men det hjælper ikke noget, hvis folk ikke tør bruge stationerne,« siger Franzi Jung Møller.

Hun har boet i området siden 1983, mens hendes mand har boet her siden 1972, og det er først inden for de sidste par år, at de har undgået at tage toget fra Avedøre Station. Det er ikke fordi parret ikke har prøvet at få gjort noget ved problemet. Franzi har sendt diverse læserbreve og debatindlæg »siden 1998«, som hun siger, og hun sidder desuden i bestyrelsen i grundejerforeningen, som tæller 247 parceller. Her bliver emnet også diskuteret.

Ikke mere risikofyldt

Hos DSB har man ikke indtryk af, at der skulle være specielt mange problemer på Avedøre Station.

»Jeg er ked af at høre det, for jeg har ikke oplysninger om, at der skulle ske noget lige præcis på Avedøre Station. Generelt har jeg ikke indtryk af, at det skulle være mere risikofyldt at færdes på S-togstationer end noget andet sted,« siger servicechef i DSB S-tog, Michael Hermann.

Et andet kritikpunkt Franzi og Erik har til stationen, er, at den er meget nedslidt.

»Stationen er bygget i starten af 70erne, og stationen og omgivelserne er der ikke ændret noget på siden,« siger Franzi Jung Møller.

Da vi besigtiger stationen torsdag eftermiddag, er flere ruder smadret, dørene hænger skævt i deres hængsler, og i et hjørne kan man se, at der har været sat ild til inventaret. Cykelparkeringen ligner en kirkegård for cykelvrag, og belysningen er mildest talt dunkel.

Michael Hermann kan ikke udtale sig om fremtidsudsigterne for præcis Avedøre Station.

»Generelt kan jeg sige, at vi er ved at kigge på nogle af stationerne på S-togsnettet. Dels i forhold til det tryghedsskabende, men også i forhold til at bringe dem mere ajour. Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, og jeg kan ikke sige, hvor Avedøre ligger i sådan en prioriteringsrækkefølge,« siger Michael Hermann.

Han fortæller, at der ud over S-togsrevisorerne er ansat et privat vagtværn til at rundere i togene og på S-togstationerne, og at man samarbejder med Natteravnene.

Hos familien Møller har man ondt af DSB.

»Det er lidt synd for DSB, for de vil så gerne have flere passagerer, men det er lidt svært,« siger Erik Møller.