De tiltalte i Ry-sagen aftalte alibi og fjernede glasskår efter brandbombe

Da fire unge drenge i februar overfaldt en klassekammerat i den midtjyske by Ry, var det efter forudgående aftalte, ligesom de efterfølgende fjernede spor fra gerningsstedet og aftalte alibi. Men det var slet ikke meningen, at brandbomberne skulle kastes, forklarede de fire på anklagebænken.

-Arkiv- SE RITZAU Brandangrebet i Ry: Nu skal de tiltalte forklare sig - - - Parkeringspladsen bag Ry Hallerne, hvor overfaldet på en 16-årig dreng fandt sted fotograferet d. 15. februar 2017- - Se RB 19/2 2017 13.39. Mølleskolen og Ry Hallerne er natten til søndag blevet udsat for graffitihærværk Politiet søger vidner. (Foto: Tor Birk Trads/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads

72 dage efter en brandbombe i Ry sendte chokbølger gennem landet, sad fire drenge i 15-16 års alderen tirsdag på anklagebænken ved retten i Horsens. Alle fire var de anklaget for at have udøvet særlig brutal, rå og farlig vold, da de den 6. februar i år kastede to brandbombe på en jævnaldrende klassekammerat. Brandbomber, der bragte ofrets liv i fare.

Ifølge anklageskriftet, fik det 16-årige offer, der har afghanske rødder, men som bor og går i skole i Ry i Skanderborg Kommune, 1. og 2. grads forbrændinger på 15-35 procent af kroppen, herunder på sine ben, sin ene hånd og i ansigtet. Det var disse forbrændinger, der kunne have kostet den 16-årige livet. Af anklageskriftet fremgår det ligeledes, at de fire drenge havde aftalt overfaldet på forhånd, mens det under tirsdagens retsmøde kom frem, at de fire også efter overfaldet var blevet enige om, hvordan de skulle agere.

De fire forklarede således, at de var gået ned på marinaen i Ry, hvor de røg hash og lagde et alibi. Det blev tillige forklaret, at de fire efter brandbombe-overfaldet havde fjernet glasskår fra parkeringspladsen ved Ry Hallen, hvor overfaldet fandt sted, og at brandbomberne var blevet fremstillet tidligere på dagen. Det kom også frem, at der ikke havde været én brandbombe, som man tidligere troede, men derimod to.

Da den første brandbombe, en såkaldte molotovcocktail – en flaske med benzin og et stykke stof som væge – ramte jorden, gik der ikke ild i benzinen. Det gjorde der til gengæld da den anden gik itu, og det var flammerne fra denne, der forbrændte det 16-årige offer på store dele af kroppen.

Hvorfor og om hvorvidt flasken blev kastet, var der dog ikke enighed om i retten. Inden retsmødet gik i gang, forklarede den ene af de fires forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, at hans klient havde tabt flasken, fordi den var blevet for varm at holde på, men at den ikke var blevet kastet på det 16-årige offer. Under afhøring af Juul Eriksens klient, forklarede den anklagede selv, at han ikke selv havde antændt vægen, men at han havde fået den brændende flaske stukket i hånden af en af de andre. De tre øvrige drenge pegede dog alle på den sidste som ham, der havde tændt ild til brandbomben.

Den tiltalte, der ifølge de andres forklaring skulle have antændt molotovcocktailen, forklarede desuden, at det ikke var mening, der skulle gå ild i offeret. Tværtimod skulle flaskerne blot bruges til at skræmme den 16-årige, fordi han var raget uklar med gruppen tidligere på dagen.

Da det 16-årige offer selv indtog vidneskranken, forklarede han, at han aldrig havde forestillet sig, at de ville kaste brandbomben på ham. Han fortalte desuden, at han ofte ser overfaldet for sig i sine drømme, og hans bistandsadvokat fremlagde et erstatningskrav på 14.000 kroner for svige og smerte samt i alt 90.000 kroner for tort samt krænkelsesgodtgørelse. Ifølge TV2 Østjylland kunne man desuden tydeligt se, at den 16-årige stadig var i store smerter, og han måtte således masserer sit ene ben flere gang mens han vidnede, for at dulme smerterne.

På samme dag, som første retsmøde i sagen blev afholdt, oplystede Folketingets Ombudsmand også, at han agter at gå ind i sagen. Der er dog ikke en sammenhæng mellem de to datoer, siger Ombudsmanden, uden at kunne oplyse nærmere om bevæggrunden på nuværende tidspunkt.

Sagen fra Ry er berammet til to dage ved retten i Horsens. Næste og sidste møde er planlagt til 1. maj, hvor de fire formentligt får deres straf. Under § 246, som de fire er anklaget efter, er strafferammen op til ti års fængsel. Ifølge Mette Grith Stage, der er forsvarsadvokat for en af de fire, er det dog usandsynligt at de fire vil blive straffet så hårdt. Både fordi de alle er tidligere ustraffet og  fordi, de er under 18 år. Det forklarede hun til TV2.

Alle fire har nægtet sig skyldig i anklagen om særlig grov vold. To af de tiltalte er desuden anklaget efter våbenlovens § 59, fordi de cirka en time inden overfaldet gik rundt i Ry med et baseballbat.

Under retssagen blev det forklaret, at den ene af de fire drenge inden mødet ved Ry Hallen fik overtalt de to andre til, at de ikke skulle tage battet med. Sydøstjyllands Politi har konfiskeret battet, fremgår det af anklageskriftet.