De terrortiltalte skulle skaffe penge til terrordømt

I Østre Landsret gennemgik man i går en omfattende chat på internettet mellem to af de tiltalte herhjemme og de to dømte i Sarajevo. Der snakkes bl.a. om penge og »en ny leder af gruppen«.

Kontakten mellem flere af de terrortiltalte herhjemme og de to nu terrordømte i Bosnien blev endnu mere underbygget, da retssagen mod i alt fire terrortiltalte unge mænd fortsatte i går i Østre Landsret. Her fremlagde anklagerne en lang chat-samtale mellem to af de tiltalte, AB og EiH, og skiftevis AC og Maximus i Bosnien.

Den meget omfattende chat, der fandt sted lidt over en uge, inden AC og Maximus blev anholdt med 20 kg sprængstof i Sarajevo, synes dog at afføde langt flere spørgsmål, end den giver svar. Helt præcist hvem og hvad, der tales om i de mange indforståede, fragmentariske og kryptiske chat-beskeder, står ofte ubesvaret hen.

Dog kan anklagerne slå fast, at flere af de tiltaltes kontakt med og kendskab til de to nu terrordømte i Sarajevo er mere omfattende, end de tiltalte selv har givet udtryk for i deres forklaringer - nemlig at de ikke rigtigt kendte Maximus andet end, at have mødt ham, da han overnattede i en moske i København i sensommeren 2005, og at de kan have talt i telefon med ham ved et tilfælde.

Dette står i skarp kontrast til de chatbesked-udvekslinger, politiet har kunnet genskabe via den tiltalte EiHs computer og flere af de telefonsamtaler mellem Maximus og den tiltalte AB, som PET har aflyttet. Her fremgår det, at i hvert fald to af de tiltalte er helt indforståede med, hvem Maximus er, hvor han er, hvilke »varer« han flere gange omtaler, og at de hjemme i Danmark skal skaffe penge til ham.

»Problemet er, at vi har brug for flere penge ... Prøv at se, om I kan få flere penge, fordi jeg har fundet nogle rigtig, rigtig gode varer, du ved,« siger Maximus i en telefonsamtale fra Bosnien kun to dage inden, at den nu terrordømte dansk-tyrker AC rejser afsted til Sarajevo fra København.

»Okay. Jeg giver ham det, jeg har,« svarer AB.

Snakken faldt igen på penge en uges tid senere i en chat over internettet.

»Min bror, jeg har meget at lave her, og det er ikke let for mig at styre det hele på samme tid,« skriver Maximus fra Bosnien til den tiltalte EiH.

»Hvad har du brug for? Penge?« spørger EiH, der kort efter fortsætter:

»Når du kommer, vil du have pengene? Eller vil du have, de skal sendes?«

Snak om gruppen
I løbet af den lange chat-samtale mellem de to tiltalte i Danmark og de to i Bosnien bliver der tillige talt indgående om »gruppen« - om dens sammensætning og de forskellige personers indbyrdes rollefordeling. Maximus er bekymret over, at nogen har snakket om, at gruppen skal have en »ny leder«, mens EiH er enig i, at der er brug for en ny og mere erfaren leder, fordi »nogle kan blive bange, få kolde fødder osv«.

Ved en lejlighed omtaler Maximus desuden en »aq-gruppe« - en betegnelse, som ifølge anklagemyndigheden kan dække over al-Qaeda gruppe - og han løfter også sløret for, hvad »gruppen« har brug for.

»Vi skal have en leder og have våben og det hele,« skriver Maximus kortfattet.

En anden af de tiltalte, som ikke selv deltager i chatten, den 21-årige AA, bliver ligeledes et debatemne. De diskuterer frem og tilbage, hvorvidt AA er med i gruppen eller ej, om han fortsat kan hjælpe til eller ej, at han giver bekymringer, fordi »han snakker«, og om han får en fair behandling af de andre.

»Det er klamt, at vi udnytter ham. Siger, vi skal bruge dine penge,« lyder udmeldingen fra AB.

I går kom det i øvrigt frem, at den svensk-bosniske Maximus i lighed med dansk-tyrkiske AC har anket sin dom ved retten i Sarajevo.