De store byers vejnavne er domineret af mænd

Flere end otte ud af ti veje i København, der er opkaldt efter historiske eller kendte personer, har fået sit navn efter en mand. I Aarhus er det ni ud af ti.

Mændene dominerer på vejskiltene. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tur i Københavns gader tyder på, at der er forskel på mænd og kvinder – i hvert fald når det kommer til at få en vej opkaldt efter sig.

Mere end otte ud af ti veje i København, der er opkaldt efter historiske eller kendte personer, har nemlig fået sit navn efter en mand, viser metroxpress’ optælling.

På samme måde er mere end ni ud af ti veje i Aarhus opkaldt efter historiske eller kendte mænd. Ud af byens 231 »personveje« er hele 213 opkaldt efter mænd – kun 18 veje er navngivet efter kvinder.

Ud af hovedstadens 291 »personveje« er hele 248 opkaldt efter mænd – kun 43 veje er navngivet efter kvinder. Og det er et problem for ligestillingen, mener forkvinde i foreningen Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost.

»Det betyder noget i det store billede. Tallene er et bevis på, at vi historisk set har vægtet mænd højere end kvinder,« siger han til metroxpress.

Den holdning deler Morten Kabell (Ø), formand i Vejnavnenævnet, der står for at navngive hovedstadens veje.

»Et bykort fyldt med mandenavne udtrykker, at det kun er mænd, der er noget værd. Det er forrykt og oldnordisk tankegang, som vi gerne vil gøre op med,« lyder det.

»Vi har en vedtagelse i Borgerrepræsentationen om, at fordelingen med tiden skal være 50-50,« lover han.

Kønsfordelingen mellem vejnavne givet siden 2005 ligger da også på 47 procent for kvinder og 53 procent for mænd.

BNB