De største internationale præstationer i 2016

Sara Slott Petersen. ?Foto. Lucy Nicholson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det internationale sportsår 2016 vil blive husket for Michael Phelps’ 23. OL-guldmedalje, de forfjamskede Leicester City-spillere med Premier League-trofæet og det jamaicanske løbefænomen Usain Bolts overlegne tandpastasmil til målfotografen i Rio de Janeiro. Blandt utallige andre store momenter. At vælge én begivenhed er det samme som at fravælge mange andre. Alligevel har jeg gjort et ydmygt forsøg og præsenterer her fem internationale og ét dansk bud på årets mest mindeværdige sportspræstationer.

 

Katie Ledeckys OL-guld på 800 meter fri

De olympiske svømmekonkurrencer har gennem årene budt på mange ekstraordinære præstationer og gang på gang leveret Legenes medaljerekorder. Alligevel var der noget historisk ved den blot 19-årige Katie Ledeckys guldmedalje på kvindernes 800 meter fri. Allerede fra begyndelsen af løbet distancerede amerikaneren sine konkurrenter i et omfang, man ellers kun ser i et ujævnt indledende heat. Ledecky vandt guldet i aldeles suveræn stil i verdensrekordtiden 8,04,79 minutter – mere end 11 sekunder foran den britiske sølvmedaljevinder Jazmin Carlin. Ledecky, der ved De Olympiske Lege i Rio de Janeiro også sejrede på 200 og 400 meter fri samt 4x200 meter fri, skar dermed næsten to minutter af sin egen verdensrekord. Den tredobbelte amerikanske OL-guldvinder er i dag verdensrekordholder på både 400, 800 og 1500 meter fri og figurerer desuden som det yngste navn på årets udgave af magasinet Times’ top 100-liste over verdens mest indflydelsesrige personer.

 

Det islandske fodboldlandsholds EM-sejr over England

Vi der var til stede samt alle verdens islændinge vil næppe nogensinde glemme den 27. juni 2016. På denne dato skabte det undertippede islandske fodboldlandshold en af sportshistoriens største sensationer ved at besejre England med 2-1 i EM’s 1/8-finale i Nice. Wayne Rooney bragte englænderne i front efter få minutters spil, men kort efter faldt den islandske udligning, da midtstopperen Ragnar Sigurdsson flugtede bolden i mål fra klos hold. Herefter kæmpede de islandske spillere som bersærker, mens englænderne flød længere ind i fortvivlelsen. Kolbeinn Sigthórssons sejrsmål faldt efter bare 18 minutters spil, men den enorme triumf var utroligt nok aldrig rigtigt i fare. I begyndelsen af opgøret, da de engelske fans fortsat var kæphøje, sang de en af deres klassikere: »Who are you, who are you?« Islændingenes selvironiske respons faldt prompte: »We’re nobody, we’re nobody, the size of Coventry.« Nederlaget kostede Englands landstræner Roy Hodgson jobbet.

Simone Biles’ OL-guld i gymnastik

Den største udøver ved De Olympiske Lege i Rio de Janeiro var samtidig den mindste. Den amerikanske gymnast Simone Biles måler bare 145 centimeter, men var med sine fem medaljer (fire af guld og en af bronze) og smittende udstråling Legenes blivende ansigt. Biles sluttede øverst på medaljeskamlen i disciplinerne hold, allround og øvelser på gulv, men det var hendes overlegne præstation i finalen i spring over hest, som står tilbage som et af OL’s højdepunkter. Amerikaneren var sidste kvinde i ilden, og som altid var hendes blotte tilstedeværelse i hallen nok til at gøre konkurrenterne nervøse. Biles’ erfarne konkurrent, Hong Un-jong, endda i en sådan grad, at hun i sit andet forsøg kastede sig ud i en såkaldt Yurchenko med tredobbelt skrue, gymnastikkens umulige spring. Nordkoreaneren fejlede, og senere kunne Biles ikke overraskende hjemtage guldet med en samlet score på 15.966 point. I december blev den unge amerikaner udvalgt til BBC’s 100 Women, en liste over årets kvindelige rollemodeller i verden.

Chris Froomes angreb på Tour de Frances 8. etape

Igen i år beviste den upopulære cykelprofil Chris Froome, at han er sin generations stærkeste klassementsrytter. Den kenyanskfødte brite vandt atter en gang Tour de France på trods af uheld og den massive folkelige modstand, der altid møder ham på de franske landeveje. Mange vil huske britens desperate løb – uden cykel! – op ad Mont Ventoux, men det var hans angreb på den afsluttende nedkørsel fra Col de Peyresourde på 8. etape, der står tilbage som det lange løbs mesterstykke. Froome, der normalt ikke er meget for nedkørsler, indtog en særlig aerodynamisk position og opnåede en tophastighed på 90 km/t ned mod målbyen Bagnères-de-Luchon. Her vandt han etapen og overtog den gule førertrøje, som han beholdt helt til Champs-Élysées. Briten vandt derudover 18. etapes bjergenkeltstart til Megève og endte som løbets klare, samlede sejrherre med en margin på godt fire minutter ned til franske Romain Bardet på andenpladsen. Tour de France-triumfen var 31-årige Froomes tredje i karrieren.

Angelique Kerbers finalesejr i Australian Open

Serena Williams’ dominans på kvindernes WTA Tour er uden sidestykke i nyere tennishistorie. Amerikaneren har alene i single vundet 22 grand slam-titler på 17 år, men noget tyder på, at 2016 markerer om ikke et tronskifte, så i hvert fald en ny æra. Angelique Kerber var således årets store kvindelige tennisspiller. Tyskeren, der nåede finalerne ved Wimbledon, OL, WTA Tour Championships og Cincinnati Masters, vandt hele to grand slam-turneringer. I september besejrede Kerber tjekkiske Karolína Plíšková i US Open-finalen, men det var sejren i Australian Open i januar, der vakte mest genlyd. Her slog hun nemlig selveste Williams efter en tæt slutkamp i tre sæt. Kerber vandt første sæt, gik ned i andet, men præsterede et storslået comeback i tredje. Ved stillingen 3-2 i det afgørende sæt havde tyskeren endda den frækhed at ydmyge den gamle mester med et par drilske stopbolde. Ved årets udgang indtager 28-årige Kerber verdensranglistens førsteplads, som ellers har tilhørt Williams siden februar 2013.

 

(Og den danske …)

 

Sara Slott Petersens OL-sølv på 400 meter hæk

Den strålende sejr ved europamesterskabet i Amsterdam i juli lignede karrierens højdepunkt for den danske hækkeløber Sara Slott Petersen, men mere ville sandelig have mere. En måned senere overgik den aarhusianske atlet sin store bedrift ved at levere en af dansk idræts største enkeltmandspræstationer gennem tiderne. Over fire hektiske dage ved OL i Rio de Janeiro løb hun sig frem til en enestående sølvmedalje i favoritdisciplinen 400 meter hæk. Hun kvalificerede fra sit indledende heat i tiden 55,20 sekunder og forbedrede sig i semifinalen til 54,55 sekunder, da hun sluttede på andenpladsen bag amerikanske Dalilah Muhammad. I finaleløbet på den regnfulde cindersbane på Estádio Olímpico João Havelange løb hun yderligere et sekund hurtigere og satte ny nordisk rekord, men også Muhammad skærpede sit løb og tog guldet. 29-årige Slott Petersen er den første danske kvinde, der vinder en atletikmedalje ved OL siden 1948 og den første overhovedet i en løbedisciplin.

(Tre andre store danske sportspræstationer i 2016: Svømmeren Pernille Blumes OL-guld på 50 meter fri i Rio de Janeiro, badmintonlandsholdets samlede sejr ved Thomas Cup (herre-VM for hold) i Kina og Amalie Dideriksens VM-guld i landevejscykling i Doha.)