De små folkeskolers tid er ovre

Lokalpolitikerne lukker og sammenlægger landets små skoler for at skabe større faglighed og få flere penge i kommunekassen. 148 folkeskoler må se ny fremtid i møde.

Børnene på Halsted-Avnede Centralskole på Lolland er i gang med sidste skoleår. Centralskolen skal nedlægges, har politikerne besluttet, og dermed mister lokalsamfundet et omdrejningspunkt. Foto: Benita Marcussen Fold sammen
Læs mere

Folkeskolerne bliver generelt større med flere elever og særligt små skoler i yderområderne bliver helt lukket, efter at landets nye storkommuner har effektiviseret og rationaliseret driften.

43 folkeskoler lukker, og 7.-10. klasse nedlægges en del steder, så man spare penge på dyre fysiklokaler og tyskundervisning. Endelige får 79 skoler fælles ledelse.

Sådan ser fremtiden ud for folkeskolen i landets 98 kommuner efter den store kommunalreform. I alt bliver 148 skoler berørt, viser et rundspørge som Berlingske Tidende har foretaget til alle landets kommuner.

Økonomi, faldende elevtal og endelig krav om større faglighed i folkeskolen tvinger politikerne til at veje og måle de enkelte skoler.

Derudover meddeler flere af de udvalgsformænd på skoleområdet, som Berlingske Tidende har talt med, at man forventer endnu flere lukninger i næste valgperiode.

Den udvikling overrasker ikke Poul Erik Mouritzen, professor ved institut for Statskundskab på SDU. Som medlem af kommunalreformens strukturkomission har han tidligere udtalt, at man i løbet af de to første valgperioder kan forvente i omegnen af 200-400 skolelukninger.

»Flere sammenlægningsudvalg gik til valg på, at man ikke ville røre skolerne, og det er stadig et følsomt emne. Sammenligner man med sygehusområdet, er de fleste kommet overens med, at det er vigtigt med store enheder. Lige nu fremføre man lignende holdninger på skoleområdet. Men det er svært at overbevise folk, for den dominerende holdning er, at skolen er vigtig for småbyers overlevelse,« siger professoren.

Og der er da heller ikke noget som skolelukning, der kan bringe sindene i kog. Flere steder har lokalpolitikere fået så mange knubs, at man simpelthen har trukket planerne om lukning i land. Andre steder er lokale kræfter i protest gået i gang med at etablere friskoler.

Hos Danmarks Lærerforening advarer man mod at lukke skoler udelukkende på grund af økonomi. For erfaringen viser, at flere friskoler vil skyde op.