De skiftes til at føre

Dansere fra hele Nordeuropa var i går samlet i DGI-byen på Vesterbro til de nordiske dansemesterskaber for par af samme køn.

Forrest Michael Hall og George Tzoulas fra England og Grækenland, der i går deltog i Nordic Open mesterskaberne i dans for partnere af samme køn i DGI-byen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen

Et par sølvfarvede stiletter tripper hen ad gulvet. Manden, som bærer dem, har desuden en lårkort glimmer-kjole, pink paryk og rigelige mængder make up på. Han deler kondomer ud til de cirka 300-400 mennesker, der er kommet til DGI-byen for at se par af samme køn konkurrere i de klassiske standard- og latinamerikanske danse. Og selv om man måske ikke skulle tro det, så falder drag queenen med kondomerne helt udenfor. Ganske vist er her mænd i pailletter og kvinder med slips. Men ellers kunne det være et hvilket som helst andet dansestævne.

Der er dog én ting, som er anderledes. Danserne skiftes nemlig til at føre.

»Men det er også den eneste undtagelse fra de klassiske danse,« fastslår Niels Henrik Hartvigson, som er hovedansvarlig for dette års Nordic Open, og som samtidig deltager i stævnet i den bedste klasse.

I 2003 arrangerede man den første officielle dansekonkurrence med par af samme køn nogensinde i Nordeuropa. Det er i år tredje gang, at der holdes Nordic Open i København.

»Vi er aldrig rigtig blevet accepteret i den officielle og etablerede danseverden. Mange foreninger har regler, som siger, at et par skal bestå af en mand og en kvinde, og det er manden, der fører. Men med dette stævne er vi med til at vise, at sådan behøver det ikke at være,« fortæller Niels Henrik Hartvigson, lige inden han med sin dansepartner Christian Wenzel igen løber ud på gulvet.

Jens Werner fra »Vild med dans« står i hjørnet og svinger med foden. Han er en af de i alt syv dommere. På gulvet foran ham danser Niels Henrik Hartvigson og Christian Wenzel sammen med fire andre mandlige par. Finalen i den bedste klasse er i gang. Der bliver både løftet, svinget og drejet efter alle dansekunstens regler. Sidste dans er Paso Doble. Lakskoene tramper taktfast mod gulvet, og danserne med dybe udskæringer og hår på brystet har ingen problemer med at gå fra at føre og til at blive ført. Det hele kører, og publikum er vilde.

Dette er det sidste store stævne, inden mange af deltagerne igen mødes i København til World Outgames i 2009, som er verdens største sportsstævne for bøsser og lesbiske.