De ser pæne og tjekkede ud, men...

Antallet af unge hjemløse er steget med 58 procent. Herberger tager imod et stigende antal unge mænd og kvinder. Rapport viser, at de unge kan hjælpes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 - Vi ser rigtig mange unge, psykisk syge med et lille sidemisbrug. De har tit en belastet baggrund og er hjemløse, men man kan ikke se det på dem. De har pænt tøj på og er tjekkede, men de har et meget kaotisk liv og har brug for rigtig meget støtte for at kunne flytte i eget hjem. De har svært ved at holde på pengene, de forstår ikke, hvordan systemet hænger sammen, og de har svært ved at møde til tiden.

Sådan siger Britta M. Lindqvist, leder af Café Klare på Vesterbro i København, som er en natcafe for hjemløse kvinder. 10 kvinder overnatter dagligt på cafeen, og en stigende andel af klienterne er unge.
 
Dermed bekræfter Café Klare den tendens, som SFI  Det Nationale Forskningscenter for Velfærd i dag fremlægger i ny rapport. Rapporten viser, at antallet af unge hjemløse er kraftigt stigende.

Stigning på 58 pct.

I 2009 opgjorde SFI antallet af 18-24-årige hjemløse til 633. Nu er man oppe på 1.002 - en stigning på 58 procent. Ifølge SFI er det misbrug, psykisk sygdom, udsættelser af bolig og dårlig økonomi, som er årsagen til, at de unge er hjemløse.

SFI fastslår, at man med den rette indsats kan hjælpe de unges ud af deres håbløse situation. De har brug for støtte på en række områder: Til at søge bolig, betale regninger, til praktisk hjælp og støtte til at skabe sociale netværk.

De unge hjemløse har også brug for såkaldt bostøtte fra en socialmedarbejder, når de har fundet en bolig, viser SFIs rapport. Det drejer sig om hjælp til flytning, indretning af boligen og kontakt med kommunen. Både herberger for hjemløse og de unges familie og venner er vigtige i denne proces.

Kofoeds Skole i København driver fem bofællesskaber med 41 pladser for unge, som ikke kan klare sig i egen bolig, og her mærker man også, at antallet af hjemløse er stigende. Mens man i midten af 00erne havde en belægning på 80 procent, har den de seneste to år været oppe på 100. I år har man indtil nu måttet sige nej til 90 unge.

- De unge er fuldstændig uden socialt netværk - bortset fra unge i samme situation som dem selv. De lever med en følelse af at være uønskede. De passer ikke ind nogen steder og har en følelse af, at der ikke er brug for dem. Mange kæmper med psykiske problemer ofte kombineret med ADHD og ordblindhed, og de mangler i den grad sociale kompetencer. De har mistet troen på andre mennesker og på sig selv - og dermed troen på fremtiden, siger Birger Mosholt, afdelingsleder på Kofoeds Skoles Ungdomsboliger.
 
Han tilføjer, at det paradoksale er, at mange af dem "har været børnesager de meste deres liv", og at der dermed er gjort en professionel indsats for dem.

- Vi forsøger at lære dem fundamentale sociale kompetencer, som er alt fra personlig hygiejne til at vide, hvad man gør, hvis man bliver skuffet eller vred, fordi man føler, at andre mennesker svigter en. Vi sørger for, at de får en ordentlig ernæring og forsøger igennem kulturelle aktiviteter at give dem en bedre livskvalitet. Og så arbejder vi videre med at lave aktiveringsplaner, uddannelse og arbejdspraktik. Vi viser dem, at livet også er til for dem, siger Birger Mosholt, som tror, at antallet af unge hjemløse er langt højere, end SFIs tal viser.

- De kæmper med alle midler for, at ingen skal opdage deres situation, fordi de føler, at det er pinligt og smertefuldt. Man kan ikke se på dem, at de er hjemløse. De bruger de penge, de har, så de er pæne i tøjet og har iPhone, siger Birger Mosholt.
 
Ifølge SFI er der i alt 5.290 hjemløse i Danmark, hvilket er en stigning på seks procent i forhold til 2009.