De røde huer klarer sig bedre end de blå efter eksamen

Studerende med den almene studentereksamen klarer sig karaktermæssigt bedre end studerende fra hf, hhx og htx på de videregående uddannelsers første år.

Gymnasieelever, der tager den almene studentereksamen – og får den røde hue – klarer sig bedst, når man måler på karaktererne på de videregående uddannelsers første år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gymnasieelever, der tager den almene studentereksamen – og får den røde hue – klarer sig bedre end de elever, der tager den højere forberedelseseksamen (hf), den merkantile studentereksamen (hhx) eller den tekniske studentereksamen (htx) – og får den blå hue.

Det er resultatet, når man måler på karaktererne på de videregående uddannelsers første år.

Det viser en rapport, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) på bestilling fra Danske Gymnasier udarbejdet, og som Jyllands-Posten omtaler i dag.

»Resultatet er meget entydigt. De, der har gået på stx, klarer sig generelt bedre, når man sammenligner med andre retninger,« siger projektleder Bjarke Tarpgaard Hartkopf fra EVA til avisen.

Den største forskel finder man mellem studerende med den almene studentereksamen, kendt som stx, og de studerende fra hf. I gennemsnit får stx-studenterne 0,9 karakterpoint højere end studerende fra hf, når der er taget højde for forskellige faktorer som deres gymnasiale karaktergennemsnit og en række andre baggrundsvariabler.

Afstanden mellem stx og hhx eller htx på den anden side er mindre. Stx-studenter får i gennemsnit 0,3 karakterpoint højere end htx-elever og 0,2 karakterpoint højere end hhx-elever på de videregående uddannelsers første år.

Forskellen kommer også til udtryk på de videregående uddannelser, hvor man kunne tro, at studerende fra htx og hhx havde bedre forudsætninger. Eksempelvis klarer studerende fra stx det sig bedre på første år på civil- og diplomingeniøruddannelsen end htx’erne, selvom htx er målrettet de tekniske uddannelser, skriver Jyllands-Posten.

Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, er ikke nervøs på sine elevers vegne. Han siger til Jyllands-Posten, at man i stedet burde vurdere hele forløbet på de videregående uddannelser i stedet for blot det første år.

»Afvigelser på 0,2 og 0,3 karakterpoint er ikke noget, der virker voldsomt,« siger Ole Heinager til avisen.