De rigtige Old Boys

Danmark er det eneste land i Europa, hvor der findes en liga for landets ældste boldspillere. Ligaen hedder Grand Veteran Masters. Og her skal du være fyldt 70 år for at spille med.

Østerbro IFs Grand Veteran Masters få minutter inden efterårets første kamp mod ærkerivalerne fra BK Viktoria. Østerbro IF tabte kampen 3-0. Fold sammen
Læs mere

»Hvad laver du din psykopat!?!?!«

Ordene kunne være leveret af en teenager i en ynglingeligakamp, men sådan nogle kampe spilles ikke en mandag formiddag i Fælledparken. Ordene kommer i stedet fra Frits Klingenberg, der netop er fyldt 70 år.

I en duel med en tidligere holdkammerat fra BK Viktoria bliver der unødvendigt skubbet med skulderen, da bolden er væk, og Frits mister balancen. Frits fik lavet en hofteoperation for fem år siden, og der skal ikke meget skubben til, før han mister balancen. Og det burde modspilleren vide, mener han. For de delte omklædningsrum for kun tre år siden.

Efter næsten 50 år i klubben – 25 år af dem endda som formand samt en titel som æresmedlem for BK Viktoria – skiftede Frits Klingenberg til lokalrivalen Østerbro IF. Så lokale at de deler klubhus.

Beslutningen kom, efter at Frits have fået opereret sin hofte og efterfølgende fik at vide, at han fremover skulle forvente begrænsede mængder spilletid. Det nægtede Frits at finde sig i og et skifte til den direkte konkurrent blev en realitet.

Ikke velset i manges øjne, men i Østerbro IF var døren åben.

»Vi spiller for at have det sjovt og for at holde os i gang,« fortæller Østerbro IFs holdleder Poul Klarskov med et blik som en mild bedstefar.

Blikket ændrer pludselig karakter: »Men når vi er på banen, så kommer vi hurtigt til at opføre os som drenge igen.«

En af Østerbro IFs profiler er Bent Hansen på nu 74 år. I denne sæson er han topscorer. Og det er der en særlig grund til, for han er Østerbro IFs hurtigste. Og når mange både med- og modspillere har lidt skavanker, så kan hurtighed nemt blive en stor fordel.

»Jeg spiller udendørs fodbold mandag og torsdag formiddag, indendørsfodbold med et andet hold tirsdag, så spiller jeg også badminton torsdag aften...« fortæller Bent Hansen Fold sammen
Læs mere

»Jo, jeg er da aktiv,« siger Bent med rolig stemme: »Jeg spiller udendørs fodbold mandag og torsdag formiddag, indendørsfodbold med et andet hold tirsdag, så træner jeg også badminton torsdag aften, og jeg går også til atletik om sommeren og gymnastik i vinterperioden,« fortæller Bent og kigger op på sin cykelhjelm, der hænger i omklædningsrummet.

»Ja, og så cykler jeg jo også til og fra kamp og træning.«

Bent bor i Bagsværd, 13 km væk.

Center for Holdspil og Sundhed har i tidligere undersøgelser bevist, at en person på 70 år, der har spillet fodbold hele sit liv, har en balance og muskelfunktion på niveau med en utrænet mand på 30 år. Nyere undersøgelser viser endvidere, at fire måneders fodboldtræning for ældre, utrænede mænd får konditallet til at stige med 15 procent, muskelfunktionen med 30 procent og knogletætheden i lårbensknoglerne med to procent. Alt i alt betyder det blandt andet, at turen op ad trapperne, i haven og i indkøbscenteret bliver betydeligt nemmere.

Træningen er i gang en torsdag formiddag i Fælledparken. Grand Veteran Masters-holdet har slået træningen sammen med det noget yngre hold Super Grand Old Masters. Her er spillerne mellem 65-70 år. Fold sammen
Læs mere

Det er torsdag, og træningen er afsluttet. I forskelligt tempo går spillerne mod det nye klubhus i kanten af Fælledparken. Klokken har lige passeret 12, og samtlige baner i fælledparken står igen øde hen. Kun et par skoledrenge bruger de sidste minutter af et frikvarter på at sparke en medbragt bold i et tomt mål.

Nede i omklædningsrummet går de ældre herrer i bad, og den klassiske lugt af mænd, der har dyrket sport, indtager rummet. Der tales om fælles bekendte. »Hvad laver han nu?« og »Kan I huske ham dér?« er sætninger, der ryger på skift igennem omklædningsrummet.

Et par sjofle anekdoter bliver der også plads til. Det er jo et omklædningsrum.

Mange af spillerne i Grand Veteran Master-ligaen har spillet fodbold gennem det meste af livet, på vidt forskellige niveauer.

Dansk Idrætsforbund forskning viser, at det psykisk har stor betydning, at man holder sig aktiv og er sammen med andre. Det giver den enkelte større selvtillid og en mere positiv selvopfattelse. Disse følelser kan få et knæk, når man bliver ældre – blandt andet på grund af de mange myter, der findes om ældre. Bl.a. at de »er langsomme«, »ikke opfatter så hurtigt« og »ikke kan lære nye ting«. Sådanne myter kan sammen med forandrede ydre omstændigheder såsom arbejdsophør, boligflytning samt det at miste en ægtefælle medvirke til, at også ældre kan opleve depressive perioder.

Ældre, der er regelmæssigt fysisk aktive, oplever ofte disse situationer som indre tyngende. De opdager, at også andre har været igennem svære perioder, og de har mulighed for at snakke med ligesindede om omvæltningen og om, hvordan man kommer videre i livet. Idræt er derfor også en væsentlig social faktor for ældre.

Til en kamp mod ABs Grand Veteran Masters er nogle få tilskuere mødt op. Gennemsnitsalderen hos dem er ikke yngre end hos spillerne på banen. Pludselig udbryder én: »Kan du se, hvem det er?«

»Det er sgu Flemming Nielsen fra Olympiaden i Rom i 1960! Du ved, dem der fik sølv.«

De andre nikker og griner, og så går snakken om de gode gamle dage, hvor Flemming Nielsen, der dengang spillede venstre halfback, nåede at blive en profil i den italienske Serie A-klub Atalanta. I dag er han 80 år gammel og ikke længere blandt banens hurtigste.

Stort foto:?En af Østerbro IFs spillere tager sig en pause?i slutningen af kampen mod ærkerivalerne fra BK Viktoria. På banen ved siden af bruger?nogle drenge fra en nærtliggende skole deres frikvarter på at spille fodbold. ?Lille foto: ?Østerbro IFs topscorer Bent Hansen, 74 år. Fold sammen
Læs mere

Ikke som Østerbro IFs topscorer Bent Hansen. Men han er jo også »kun« 74 år.

Angriberens mange mål rækker dog ikke til en topplacering. Ved efterårssæsonens afslutning må Østerbro IFs Grand Veteran Masters tage til takke med en femteplads i rækken med syv hold. Favoritterne fra Skovshoved vinder igen og kan kalde sig mestre.

Og eftersom der ikke er andre tilsvarende ligaer i Europa, ja så kalder vinderne sig selvfølgelig for europamestre.