De praktiserende læger: Slet patientdatabase

Det vil formentligt blive muligt for Rigsarkivet at få en kopi af database med oplysninger om danske patienters lægebesøg. Men de praktiserende læger er rystede og opfordrer til, at dataene bliver slettet for at bevare tilliden mellem læger og patienter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en bananrepublik værdigt.«

Sådan siger formanden for de praktiserende læger, PLO, Bruno Meldgaard Jensen. Han er rystet over, at Rigsarkivet vil forsøge at ændre på en bekendtgørelse for at skaffe sig hjemmel til at kræve en kopi af den Alment Medicinske Database (DAMD) udleveret fra Region Syddanmark.

Mandag kan Rigsarkivet få grønt lys til at få en kopi af databasen, hvis Kulturministeriet kommer med dokumentation for, at Rigsarkivet har hjemmel til at kræve en kop af de omfattende sundhedsdata.

Oplysningerne i DAMD-databasen er indsamlet fra borgeres besøg hos praktiserende læger, og fordi Rigsarkivet mener, at der er stort forskningsmæssigt potentiale i dataene, ønsker arkivet at bevare oplysningerne.

I november sidste år afgjorde Statens Serum Institut ellers, at store dele af registreringerne i databasen skulle slettes, fordi de er indsamlet i strid med sundhedsloven.

»Det er vigtigt at dataene slettes for at bevare den tillid, der er mellem læger og patienter. Når det viser sig at dataene er opsamlet på et forkert grundlag, skal man have ryddet bordet for at komme videre, og vi mener faktisk, at noget af det vigtigste i vores arbejde i den almene praksis er den troværdighed og tillid, der er mellem læger og patienter. Det er den, vi mener, er truet, når man har sådan en sag her,« siger formand Bruno Meldgaard til Berlingske Nyhedsbureau.

I et nyligt afsendt brev opfordrer Lægeforeningen kraftigt kulturminister Marianne Jelved til at sikre, at de ulovligt indsamlede data bliver slettet.