De padler rundt i kanaler, på søer og på det åbne hav – det er dog ikke alle, der mestrer megatrenden: »Inde i havnen er der kommet rigtig mange, og folk har ikke altid styr på det«

Tusindvis af danskere har skiftet solbadning, cykelture og andre sommeraktiviteter ud med vandsporten, der kaldes »grænselandet mellem et badedyr og en sport«. Berlingske har besøgt Amager Strand for at forstå, hvad der gør vandsporten standuppaddle (sup) så populær blandt danskerne.

Det vrimlede med standuppaddleboardere, da Berlingske besøgte Amager Strand en varm sommerdag. Bjørn Lassen, som har stået på paddleboard i seks år, gør en stor dyd ud af at lære vandsporten videre til børnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

25 graders varme, bragende sol og farverige oppustelige boards og pagajer rundt i strandlandskabet.

Sådan ser det ud, da Berlingske en tidlig sommerferiemorgen befinder sig på Amager Strandpark for at forstå, hvad det er, der gør vandsporten standuppaddle (sup) så attraktiv.

Bjørn Møller har i seks år stået på standuppaddleboard. Han synes, at det er fedt, at flere danskere er hoppet med på den populære trend – men sejler aldrig i Københavns Kanaler, da han synes, at der er for »kaotisk«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Bjørn Møller er i fuld gang med at puste sit bræt op, da Berlingske møder ham tæt på vandkanten. Han har stået på supboard i seks år.

Da han synes, at det er en »fantastisk fed sport«, undrer det ham ikke, at den i løbet af de seneste år er blevet så populært:

»Jeg elsker vand og har tidligere surfet mange steder i verden. Samtidig med at det er rart at være ude på vandet, er standuppaddle også virkelig stabil muskeltræning. Og så er det sjovt – det er kun naturligt, at der er så mange, der er hoppet med på bølgen, siden jeg begyndte.«

Bjørn Møllers ven har taget sin niårige søn og sønnens tiårige ven med på stranden. Bjørn skal lære de to drenge at stå på boardet. En opgave han går til med stor respekt.

»Vi bor i et land med 7.000 kilometer kyststrækning, så jeg synes, at det er vigtigt, at ungerne bliver trygge ved vandet i en tidlig alder – der er paddleboards bare et godt sted at starte. Jeg har altid haft stor respekt for vand og tager selvfølgelig mine forbehold, når jeg sejler ud,« fortæller han.

De to drenge har da også fået redningsveste på, inden de bevæger sig ud på vandet.

Redningsvest og sikkerhed

Det er dog langt fra alle, der ifører sig den lovpligtige vest, når de hopper i bølgen blå med supboard og pagaj, og det kan føre til farlige situationer.

At folk glemmer vesten, kender dagens to kystlivreddere Julie Storgaard og Mathias Petersen, som Berlingske møder på Amager Strand, alt til.

»Der er mange, der ikke tager en redningsvest med ud på vandet, og så er de måske heller ikke rutinerede svømmere. Det er dér, det bliver lidt farligt,« siger Julie Storgaard, der fortæller, at hun som kystlivredder ser flere og flere boards i vandet.

Hendes kollega Mathias Petersen nikker genkendende: »Vi kan klart se, at det er eksploderet. Der kommer flere og flere boards.«

Og vandsporten er især blevet populær ét sted i København de senere år, forklarer Mathias Petersen:

De to livreddere Julie Storgaard og Mathias Petersen har ofte oplevet, at supboardere ikke bruger den sikkerhedsnor, som eksperter anbefaler, at man bruger. »Det er slet ikke alle, der tager en leash på. Dem, der er mere professionelle, har altid en leash på. Men dem, der lejer dem i havnen eksempelvis, har den langt fra altid på,« siger Mathias Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

»Inde i havnen er der kommet rigtig mange, og folk har ikke altid styr på det. Det kan være, fordi de lejer dem eller køber billige oppustelige boards – måske uden at sætte sig ordentligt ind i sikkerheden bag.«

Mathias Petersen har da også som livredder under en vagt inde ved havnen oplevet, hvordan en gruppe på supboards endte ude i en militærzone og skulle hjælpes væk.

Længere nede af Amager Strand er de to veninder Ulla og Lene fra henholdsvis Solrød og København mødtes for at standuppaddle sammen.

De startede for fire år siden, og selvom de føler sig rutinerede, er det ikke alle steder, det er lige rart at sejle.

»Jeg har gjort det så længe nu, at jeg føler, at jeg står okay, men det kan godt være lidt ubehageligt i kanalerne i København, hvor der er enormt meget trafik. Der er så mange, og nogle folk opfører sig, som om de er ligeglade,« siger Ulla.

De to kystlivreddere Julie Storgaard og Mathias Petersen har dog endnu ikke oplevet at skulle rykke ud til mere alvorlige redningsaktioner med et supboard involveret.

Letheden tiltrækker

Julie Storgaard og Mathias Petersen, der denne formiddag har kystlivreddervagten på Amager Strand, kan sagtens forstå, at flere danskere hopper på brættet og sejler ud på havet.

»Det er jo mega fedt,« siger Julie Storgaard, og tilføjer:

»Jeg tror dog, problemet er, at det ser så roligt og ufarligt ud. Folk kan hurtigt komme til at undervurdere det. Eksempelvis hvis man ikke ved, at der er fralandsvind. Eller slet ikke ved, hvad fralandsvind er.«

Lene og Ulla har begge stået på supboard i fire år. Lene bor i Solrød, og Ulla bor i København, og derfor nyder de to kvinder at få tid sammen, når de dyrker deres fælles interesse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

De to veninder Ulla og Lene, som Berlingske møder på Amager Strand, er da heller ikke kun mødtes denne formiddag for sportens skyld.

Mens de gør klar til at sejle ud i lagunen ved Amager Strandpark, nyder de et par krus medbragt kaffe.

»Kaffen er en del af udflugten. Vi plejer at have den med ud på boardet, det er virkelig hyggeligt. Standuppaddle er jo lidt en blanding af sport, hygge og venindetid, når vi sejler ud sammen,« fortæller Ulla.

»Jeg var også ude med min datter, hvor vi bandt boardsene sammen med en snor og lå og spiste jordbær ude på vandet. Det er jo en dejlig måde at være sammen på,« siger Lene.