De orange løvinder er Europas bedste

Det danske landshold måtte søndag se sig slået i EM-finalen mod Holland. Men kvindernes fodboldspil er kommet for at blive, lyder det fra fans i alle aldre.

07INDxbrbe-FBL-EURO-2017-WO.jpg
BMINTERN - Denmark's team players applaud and react at the end of the UEFA Women's Euro 2017 football tournament final match between Netherlands and Denmark at Fc Twente Stadium in Enschede on August 6, 2017. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ Denmark's team players applaud and react at the end of the UEFA Women's Euro 2017 football tournament final match between Netherlands and Denmark at Fc Twente Stadium in Enschede on August 6, 2017. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ Fold sammen
Læs mere

Det blev de »oranje leeuwinnen« fra Holland, der løb med sejren og europamesterskabet i går efter et hæsblæsende drama foran 28.182 tilskuere i Enschede i Holland.

Danmark kom godt fra start med en hurtig føring efter et straffespark, som Nadia Nadim eksekverede knap fem minutter inde i kampen – men fire minutter senere udlignede Holland.

27 minutter inde i første halvleg var det hollændernes tur til at komme foran og danskerne til at udligne med en fornem scoring af Pernille Harder.

De danske kvinder havde overtaget et stykke tid, indtil det for tredje gang i kampen gik i begyndelsen af anden halvleg. Her stoppede målfesten imidlertid ikke. I et godt stykke af anden halvleg så det ud til, at kampen kunne være gået begge veje, men i 88. minut scorede Holland til slutresultatet, 4-2.

Et kæmpemæssigt hollandsk brøl lød fra tribunerne.

12:45

Tidligere på dagen, da det danske EM-håb stadig levede, forberedte fire danske fodboldpiger sig på torvet i Enschede. Her stod det klart, at alene præstationen at nå til EM-finalen har sat et mærke.

»Det er sindssygt stort det her, det er jo EM for fanden,« forklarer Maria Uhr, 17.

»Det er once in a lifetime,« supplerer Alberte Hallgren, 18, ved siden af.

Sammen med veninderne Sophie Borre og Alberte Helligsøe har de taget bussen til Enschede for at se de EM-finalen.

»De fighter hele tiden, det danske hold, og de bliver ved og ved og ved med at kæmpe. Jeg håber, at det her kan være med til, at gøre kvindefodbold endnu større i fremtiden – endnu større end herrerne,« siger Maria Uhr.

De fire piger, som i øvrigt selv spiller fodbold på Vestegnen, bruger tiden frem til finalekampens start til at male et stort Dannebrog-flag med slagordet »røde strømper«, en henvisning til 2017-landsholdssangen.

De danske piger er overbeviste om, at EM-mesterskabet bliver Danmarks.

»Hollænderne kommer foran med ét mål, men så kommer danskerne. Boom, 2-1,« siger Alberte Helligsøe med et håndkantslag gennem luften.

Og kunne de fire forestille sig selv at blive professionelle fodboldspillere engang?

»100. Selvfølgelig! Det satser vi på.«

13:30

Tre voksne, danske – og generelt fodboldtossede – mænd nyder store, kolde fadøl ved et cafébord i udkanten af fanzonen.

Den ene, Henrik Lynnerup fra Silkeborg, har forkortet sin ferie i Italien med tre dage for at se EM-finalen.

»Og det er faktisk min første kvindefodboldkamp nogensinde – live altså,« siger han og tilføjer, at han selvfølgelig har fulgt danskerne i slutrunden på TV.

Imens er debatten gået i bl.a. både Danmark og Holland om kvaliteten af fodbold spillet af kvinder – med kyniske bemærkninger, som at »livet er for kort til kvindefodbold«.

Ved cafébordet i Enschede har de tre mænd også haft den diskussion.

»Der er da ingen tvivl om, at herrefodbold generelt er bedre, men så kan man også sige, at Champions League er langt bedre en Superligaen, og det er svært at se, hvad man skal bruge den diskussion til,« siger Joakim Højlund fra Randers.

Vennen Michael Nøhr Nielsen ved siden af tilføjer:

»Hvis de ikke har fysikken, så må de have teknikken. Og det har vores kvinder jo, nogle af dem i hvert fald, ellers var de ikke kommet så langt.«

De tre er enige om, at denne søndag er et sportshistorisk øjeblik for Danmark.

»Og hvis de vinder kampen her i dag, så kan vi sige, at vi var her, da det skete,« siger Joakim Højlund og forklarer, at det lige så meget er folkefesten, der trækker, som det fodboldtekniske. Og her har der ikke været meget at hente på herresiden på det seneste:

»Med mændene har man en fornemmelse af, at det hele handler om penge, men de præsterer ikke. Kvinderne får nærmest ikke en krone, men de præsterer og er generelt bare glade og i godt humør. Så når mændene taler og taler og taler, uden at der sker noget, så er det jo godt, at kvinderne kan levere.«

Og så er der ifølge de tre ingen grund til at sidde hjemme i dårligt vejr i Danmark:

»Her har vi højt solskin, kolde øl og en fantastisk stemning. Hvad mere har man brug for?«

14:03

Berlingske øjner et kendt ansigt i mængden. Hummel-direktør Christian Stadil kommer gående med en fadøl i hånden.

Som sponsor og næstformænd i DBUs kvindekommission glæder han sig over landsholdskvindernes succes.

»Det er fantastisk, at det hele på den måde er gået op i en højere enhed – vi taler nærmest om en jungiansk synkronicitet. Vi har jo i kvindekommissionen arbejdet på at sætte mere fokus på kvindefodbold, og når landsholdet så pludselig brager igennem sådan her, er det jo helt vildt,« siger Christian Stadil.

Ved siden af ham er formand i kvindekommissionen Helle Thorning-Schmidt enig:

»Jeg er nærmest lykkelig over, at det er lykkedes dem at stå her i dag og kæmpe om et europamesterskab. Det turde ingen af os forestille os, da vi begyndte det her arbejde. Og uanset om de vinder eller ej i aften, så har de overgået vores forventninger markant, og det kommer til at styrke dansk kvinde- og pigefodbold på kort og lang sigt.«

14:25

Optaktens hoved-event er en fanmarch de fire-fem kilometer fra Enschedes centrum til station. Berlingske indhenter den på halvvejen med hjælp fra en venlig hollænder i en Volkswagen med »Schalke 04«-streamer i bagruden.

»Vores herrelandshold har ikke kunnet noget i mange år, så nu bakker vi op om damerne,« siger Ben, der arbejder på det lokale Grolsch-bryggeri og skal se kampen foran fjernsynet.

14:43

Der er et virvar af hatte, løvekustymer, tubaer, båthorn, dåseøl og ansigtsmaling. De flere tusinde mennesker i marchen er stort set alle klædt i enten rød-hvide farver eller orange.

En af dem er prorektor Lykke Friis, den anden næstformand i DBUs kvindekommission, som selvfølgelig også har taget landsholdstrøjen på.

»Nu gælder det om at gentage successen fra ’92 med fodboldskoler og et kæmpe-boost til dansk fodbold. Alle andre lande satser på det, og verden venter ikke på Danmark. Heller ikke, når det gælder kvindefodbold,« siger Lykke Friis og henviser til, at de største klubber i Europa – Bayern München, Barcelona, Manchester City mfl. – allerede er godt i gang.

»Ingen i de her klubber er blevet feminister natten over. Tiden med de skæve og ironiske smil er forbi. Derfor skal vi i Danmark også sørge for at videreudvikle på succesen fra det her EM. Det fortjener de her piger, at vi gør,« siger Lykke Friis.

18:54

Kampen fløjtes af. Hollænderne har vundet. De orange løvinder falder hinanden om halsen. Danmark må i denne omgang nøjes med sølv i europamesterskabet.