De nye familier bryder normer

Kernefamilien får konkurrence fra nye familietyper. Fraskilte kvinder flytter sammen, enlige kvinder adopterer, og bøsser får børn. For nok er kernefamilien idealet, men passer ikke altid til den verden, vi lever i, siger fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden vil flere par bo hver for sig. Parret bevarer hver deres selvstændighed og bestemmer selv, hvordan stuen skal se ud. Når de bliver forældre, skiftes de til at have børnene og ansvaret for dem.

»Sådanne familier vil vi se flere af. Det giver voksne mere plads til selvrealisering. Der vil også blive flere, der flytter sammen af praktiske årsager, og flere kvinder, der får børn uden at være i faste forhold,« mener fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen, Instituttet for Fremtidsforskning.

»Idealet vil stadig være kernefamilien, og den vil fortsat være den mest fremherskende familieform. Men idealet passer ikke til den verden, vi lever i. Derfor vil vi fremover se flere skæve kombinationer af måder at leve på og være familie på,« siger hun.

Birthe Linddal Hansen kommer med sit bud på fremtidens familier i bogen »Mor, børn og far« af journalist og forfatter Pernille Stensgaard, der har interviewet 16 ikke-kernefamilier. Der er interviews med kvinderne, der har adopteret, selv om de lever alene. Der er familierne med dine, mine og vores børn, kvinden, der er blevet gravid med en anonym sæddonor, og bøsserne, der har fået børn med lesbiske kvinder.

»Det er alle mennesker med et kæmpe overskud. De har modet til at være anderledes, for de bryder virkelig nogle normer. Forestil dig, at du skal hjem til dine forældre og sige, at du skal have et barn med en mand, du ikke aner, hvem er, og at barnet aldrig får det at vide. Det er virkelig avanceret,« siger Pernille Stensgaard.

Og det går altså ikke ude på landet, mener hun, der fandt alle sine utraditionelle familier i hovedstadsområdet.