De maskeklædte pushere er væk: »Det er, som om Christiania er blevet større«

Hashhandlen på Christiania er svundet ind til en brøkdel efter rydningen af Pusher Street fredag formiddag. Flere christianitter drømmer i stedet om madboder og loppemarkeder, siger talsmand.

Christiania På Stjerneskibet, den grøndlandske bar, sidder Bruno Schmidt Chemnitz i gult Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Turisterne er tilbage. De forsvandt aldrig helt, men mandag formiddag lægger man igen mærke til dem.

Hvor de tidligere skyndte sig ængsteligt forbi Pusher Street, slentrer turisterne nu med solbriller og korte ærmer gennem gaden. De stopper sågar for at tage billeder - en helt utænkelig gerning for bare fire dage siden.

Før christianitternes nedrivning af hashboderne, slog hårdkogte kriminelle med masker og hættetrøjer, bogstaveligt talt, hårdt ned på alle, der så meget som havde mobiltelefonen fremme i forbifarten.

Det er tilsyneladende heller ikke længere forbundet med fare for ens helbred at bekende sig som journalist og stille spørgsmål.

»Det er, som om Christiania er blevet større. Det her er ligesom i gamle dage,« siger Bruno Schmidt Chemnitz. Han sidder i den grønlandske bar i Stjerneskibet, som ligger på Pusher Street. Også her er boden i indgangen til bygningen forsvundet efter christianitternes aktion fredag. Men hashen er her stadig, og både foran og bagved baren brænder joints i askebægerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uden for på Pusher Street går købere på trods af hovedrengøringen fredag heller ikke forgæves. Men som en hashsælgende christianit siger det:

»Supermarkedet er fuldstændigt ophørt. Se dig omkring. Lige nu er det hashmarked, vi så for bare tre dage siden, væk«.

Han har en sort klump i lommen og en håndfuld joints i plastikhylstre, som han sælger af.

»Jeg sælger hash, ja, men jeg er ikke nogen gangster, og jeg er aldrig blevet dømt for vold. Vi vil bare gerne have, at det bliver gjort lovligt,« siger christianitten, som ikke vil stå frem med navn.

Han gætter på, at handlen med cannabis på Christiania efter fredagens rydning af Pusher Street er faldet med »omkring 90 procent«, og han håber, at det kan fortsætte sådan. Men han understreger samtidig, at Fristadens fremtid er det vigtigste:

»Christiania frem for alt. Sådan har det ikke været de seneste år«.

Selv om Christianias fællesråd officielt har opfordret rygere til at købe deres cannabis andre steder, står det klart, at flere christianitter ikke har noget imod salget af hash som sådan. Aktionen fredag handlede nærmere om at slippe af med den hårdkogte bandekriminalitet, som ikke skyede voldelige metoder og havde omdannet Fristaden til et cannabis-supermarked, mener flere christianitter.

Forråelsen kulminerede som bekendt sent onsdag sidste uge, hvor to betjente og en civil person blev skudt på Christiania. Københavns Politi oplyser mandag, at den betjent, som blev truffet i hovedet, fortsat er i kritisk tilstand.

Weekenden igennem har christianitterne understreget deres nul-tolerance tilgang til den organiserede hashhandel i Pusher Street. Og ind til videre ser projektet ud til at lykkes, fortæller en talsmand for Christianias fællesråd.

»Det gør mig rigtig glad, at boderne ikke er dukket op endnu. Vi har helt sikkert fået nulstillet Pusher Street,« siger Risenga Manghezi.

Tilbage i Pusher Street takker en kvindelig christianit nej til at lade sig interviewe.

»Det har været nogle rigtigt hårde dage, så vi har brug for lige at trække vejret,« siger hun undskyldende og bemærker alligevel, at det altså er rart at have fået »downtown«, det centrale Christiania, tilbage fra de maskeklædte pushere.

I praksis er Pusher Street, som gaden fortsat hedder, blevet markant bredere, efter de 30-40 træboder er forsvundet. Og på torvet midt på gaden, hvor pusherne tidligere ikke tillod besøgende at sidde, er der opstillet borde-bænke-sæt med pavilloner. Samtidig drømmer flere christianitter om en ny slags boder med mad eller loppefund.

»Folk begynder at tænke løsninger på andre måder. Flere nævner for eksempel, at man kan lave noget á la Papirøen i Pusher Street. Der er gang i en positiv stemning - desværre ovenpå nogle ret tragiske begivenheder,« siger Risenga Manghezi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Norske turister på Christiania. Fra venstre: Gerd Torill Herskedal, Anita Kvello og Unni Stene. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Under alle omstændigheder er det i hvert fald tilsyneladende blevet mindre råt på Fristaden, mener en gruppe turister fra det nordlige Norge.

Ægteparret Anita og Ørnulf Kvello er for andet år i træk på besøg i København og på Christiania.

»Her er vældigt hyggeligt,« siger Anita, og Ørnulf tilføjer, at det jo er et både »specielt« og »utopisk samfund« at besøge.

Hashhandlen holder de sig dog fra. Og som deres veninde Gerd Torill Herskedal tilføjer:

»Nej tak, noget sådan vil vi ikke have i Norge«.

Christianitterne vil mandag aften på endnu et fællesmøde diskutere, hvad der skal ske fremover på Pusher Street.