De Konservative sender appel til EU om at undersøge minksagen: Kan potentielt havne ved EU-Domstolen

EU-politiker fra De Konservative har sendt et brev til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, hvor der lyder en opfordring til, at minksagen bliver undersøgt. Ifølge ekspert vil sagen potentielt kunne blive taget op ved EU-Domstolen.

På billedet ses statsminister Mette Frederiksen ankomme til afhøringer i Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg torsdag den 9. december 2021. Nu forsøger De Konservative at råbe EU-kommissionen op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt i alt har minksagen haft mange konsekvenser.

Mogens Jensen (S) trak sig som fødevareminister på grund af sagen, og ti topembedsmænd kan blive draget til ansvar, mens De Radikale har meldt ud, at statsministeren skal udskrive folketingsvalg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Til gengæld sikrede De Radikale, at der ikke var politisk flertal for en advokatundersøgelse af sagen.

Nu mener EU-parlamentariker for De Konservative, Pernille Weiss, at EU-Kommissionen bør undersøge forløbet nærmere.

»Et flertal i Folketinget har fredet Mette Frederiksen, hvilket risikerer at blive et punktum for det, der bør have langt flere konsekvenser. EU har ikke forholdt sig nærmere til Minkkommissionens beretning, og derfor vil jeg gerne opfordre dem til det,« siger Pernille Weiss, der har sendt et brev til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Et bekymringsbrev

Pernille Weiss skriver i brevet, at hun er bekymret over de danske myndigheders beslutninger i forbindelse med minksagen.

Hun skriver ligeledes, at statsminister Mette Frederiksen har truffet ulovlige beslutninger, mens Folketinget ikke har ønsket at få en advokatvurdering af, om der er tale om »grov uagtsomhed«, da »støttepartierne har dannet et flertal imod denne uafhængige vurdering«.

Pernille Weiss, hvorfor skal EU blande sig i, hvad Folketinget gør?

»Det handler om overholdelse af retsprincipper. Jeg vil gerne bede EU-Kommissionen om at forholde sig til, at Folketingets flertal har gjort, som de har gjort. Sagen kalder på en juridisk faglig vurdering af, om tingene har været inde for skiven.«

Er det ikke bare, fordi du er i et parti, der er i opposition til Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiet?

»Det kan jeg altid blive skudt i skoene med, men det bør ikke være sådan, at hvis man bare er nok personer, så kan man gøre noget, man ikke må,« siger Pernille Weiss.

Hvis en borgerlig regering var havnet i en minksag, ville du så også have henvendt dig til EU på denne her måde?

»Nu håber jeg aldrig, jeg vil stå i den situation, men jeg håber heller ikke, at hvis jeg havner i en sådan situation, at jeg ikke vil gøre det,« siger hun.

Ekspert: Sag kan potentielt havne ved EU-Domstolen

EU-Kommissionen har tidligere været inde over minksagen, men det var før Minkkommissionens beretning, påpeger Dorte Sindbjerg Martinsen.

Hun er professor ved Københavns Universitet, og hun har blandt andet specialiseret sig i EU-Domstolen og EUs politiske system ved Københavns Universitet.

»EU kan undersøge om Danmark efterlever sine EU-forpligtelser. Som del af det kan de åbne en traktatbrudssag, men det er ikke noget, kommissionen særligt ofte gør,« siger Dorte Sindbjerg Martinsen.

Hun forklarer, at der også er nogle politiske afvejninger i EU-Kommissionen.

»Men hvis man gjorde det, så ville det være efter betragtningen om, at der har været brud på retsstatsprincipper,« siger hun.

Såfremt en traktatbrudssag indledes, vil den i sidste ende finde sted ved EU-domstolen.

»Det er en lang proces, hvor der først er nogle indledende manøvrer, hvor man går ind i en dialog med medlemslandet. Til sidst kan kommissionen vælge at anlægge en sag for EU-domstolen,« forklarer Dorte Sindbjerg Martinsen.

Medlemsstater tager sager, der ender i EU-Domstolen, meget alvorligt, påpeger professoren, men det er sjældent, at Danmark er i sigtekornet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen.