De hentede Eva hjem

Pårørende til en af de beboere på bostedet Tokanten, der har været offer for personalets ulovlige magtanvendelser, hentede i går vedkommende hjem. De tror ikke længere på København Kommunes vilje til at tage vare på hende.

I går fik Stine Iversen og Henrik Hjort nok af at læse om behandlingen af hendes moster på Tokanten. De tog fra Slagelse og hentede hende hjem til jul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Stine Iversen og hendes mand Henrik Hjort vågnede i går morges i deres hus i Slagelse, havde de kun én ting i hovedet: De ville have Eva hjem.

Eva er Stines stærkt udviklingshæmmede moster, som altid har været en del af familien, selv om hun på bor på en institution på Amager. Institutionen er Tokanten, Eva har sit værelse på afsnittet Persillevej 2A, og de har her i Berlingske Tidende måtte læse om, at Eva i årevis har været udsat for ulovlige magtanvendelser og heftig medicinering.

De ved godt, at Eva er alt andet en let, når hun har det dårligt. Hun kan både finde på at rive og bide. Men de har stolet på, at de professionelle mennesker, som Københavns Kommune har haft ansat, har ydet hende den fornødne omsorg.

Det gør de ikke længere.

»Min tillid er helt væk. Til kommunen, til forvaltningen og til socialborgmester Mikkel Warming. Én ting er, at de skifter ledelsen på Tokanten ud, men hvad med embedsmændene og den ansvarlige borgmester? Hvordan vil de have, at jeg skal tro på, at de nu gør noget for Eva, når de bare har ladet stå til indtil nu?« siger Stine Iversen.

Eva er blevet låst inde på sit værelse og lukket ude i gården i strid med alle regler. Sommetider tog hun det pænt. Andre gange hørte personalet hende græde og så hende banke på ruden for at få lov til at komme ind. Hun er blevet holdt fast, til hun var blå og gul. Bare der var optakt til, at Eva blev urolig fik hun ekstra medicin. I et tilfælde så en pædagog hende sove som en besvimet 18 timer i træk.

»Det værste er, at vi ikke ved, hvem af dem der gjort noget ved Eva. Vi kan bare gætte på, hvem det er. Eva kan jo ikke selv fortælle noget.«

Tid og kærlighed
Stines mand var rasende fra morgenstunden. Han ville vide, hvem der havde mishandlet Eva. Allermest havde han lyst at køre i sin bil ind fra Slagelse, proppe en pædagog ind i sin bil, fastholde ham eller hende til vedkommende var gul og blå for så at slå et smut omkring Istedgade, hvor han kunne købe stoffer til at medicinere sit offer.

Men Stine Iversens mand ved godt, at det både er ulovligt, og intet nytter.

I stedet hentede ægteparret Eva på Tokanten i deres sølvgrå »Hummer« først på aftenen for at køre hende til deres hjem i Slagelse, hvor hun kan være julen over. Det bliver ikke let, for Eva er krævende, og Stine Iversen er mor til et barn på seks og en halv måned gammel. Men Stine Iversen ved, hvad der skal til. Hun er selv pædagog og vant til at arbejde med svært udviklingshæmmede. Hun ved, at med den rette pædagogik, tid og kærlighed får mosteren det godt.

»Når vi kommer på den anden side af jul, vil nok vi have hende på et bosted her i Slagelse,« siger Stine Iversen.

Men det bliver måske heller ikke så ligetil. Københavns Kommune har meddelt, at Stine Iversen og hendes mand frit kan hente Eva. Men hvis hun skal flyttes fra bostedet Tokanten til et bosted i en anden kommune, skal kommunen først tage stilling til, om kommunen er klar til at betale for pladsen på bostedet i Slagelse.

»Det var, hvad vi fik at vide. Man tror jo, at det er løgn. Det er da helt urimeligt, hvis Eva er stavnsbundet til København,« siger Henrik Hjort.

Når Stine Iversen og Henrik Hjort står frem i pressen, er det ikke bare for Evas skyld. Det gælder også alle de udviklingshæmmede beboere rundt om i landet, som hverken har pårørende eller sprog selv.

»Hver eneste magtanvendelse skal indberettes. Hver eneste indberetning skal kommunen forholde sig til. Og hvert eneste overgreb skal have konsekvenser. Får det ikke konsekvenser, er det det samme som at sige, at det er lige meget, hvad man gør ved stærkt udviklingshæmmede. Det må det aldrig være. Aldrig,« konstaterer Evas niece.

Eva er et opdigtet navn, hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt.