De fleste danskere vil have fri hash - men regeringen siger nej

Et flertal af danskerne vil gøre det tilladt at ryge, købe og opbevare hash. Et overvældende flertal vil også have, at staten skal stå for salget af hash. Regeringen afviser lempelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hash skal legaliseres. Det skal være muligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug, og der bør også indføres statskontrolleret salg af hash i Danmark.

Det er budskabet fra flertallet af danskerne, der i en ny Gallup-undersøgelse går stik imod den dominerende holdning blandt et flertal i Folketinget om, at hash skal bekæmpes med næb og kløer.

45 procent af de adspurgte tilkendegiver, at det bør gøres tilladt at ryge eller på anden måde indtage hash, mens 41 procent mener, at det bør forblive ulovligt. Tilsvarende er der et snævert flertal for at gøre det lovligt at købe og opbevare cannabis til eget forbrug.

De tal får nu ungdomspolitikerne i regeringspartiet Venstre til på ny at presse på for at få legaliseret hash.

»Det her er en glædelig og bemærkelsesværdig nyhed – og et budskab, som regeringen bør tage bestik af. Der er et flertal af danskerne, der mener, at dette skal være en mulighed, og at man ikke skal fraholdes friheden til selv at vælge,« siger formand for Venstres Ungdom Chris Preuss.

Han mener, at regeringen bør se, om man kan finde en model for legalisering af hash, som med afsæt i erfaringer fra udlandet måske nok vil føre til en lille stigning i antallet af folk, der får prøvet at indtage hash, men at der til gengæld vil være færre, der ender i et decideret misbrug.

Kriminelle scorer på ulovligt salg

Gallup-undersøgelsen kommer, efter at politiet på det seneste har gennemført flere razziaer mod Pusher Street på Christiania, hvor salget af hash dog hver gang hurtigt er kommet i gang igen. Samtidig har ledende ordenshåndhævere været ude med synspunkter om, at et halvt århundredes kamp mod narkokriminalitet er slået fejl, og at det er på tide at slå ind på en ny kurs ved blandt andet at legalisere hash.

I Jyllands-Posten har blandt andet senior­anklager Anne Birgitte Stürup fra Stats­advokaten for København givet udtryk for, at man bør legalisere salget af hash med det argument, at »den kamp kan vi ikke vinde«.

Tidligere statsadvokat for Sjælland Erik Merlung var enig og konstaterede, at de eneste, der har gavn af den nuværende tilstand, er kriminelle, der tjener styrtende på ulovligt salg af hash.

Tidligere chefpolitiinspektør i København Per Larsen foreslår ligefrem et overvåget forsøg med salg af hash, hvor indtægterne går til staten, så de kan bruges til for eksempel præventive foranstaltninger og afvænning af folk med hashpsykoser.

Synspunkter af den karakter får også overvældende opbakning i Gallup-undersøgelsen. Hele 88 procent mener således, at medicinsk cannabis bør være lovligt til smerte­lindring for blandt andet kræftpatienter og andre stærkt smerteplagede patienter.

I forlængelse af det spørgsmål er der også 72 procent, som erklærer sig enige eller overvejende enige i, at vi bør indføre statskontrolleret salg af cannabis i Danmark.

Blandt medarbejdere, der arbejder med at behandle unge med et skadeligt forbrug af rusmidler, peges der både på gevinster og risici ved at legalisere hash.

Risiko for afhængighed

Ifølge lederen af Stofrådgivningen i København Trine Ry ville det være en hjælp for de unge, der kommer her, hvis de ikke også var kriminelle, fordi de havde et stofproblem. De unge er afhængige af at få cannabis hver dag, da de ellers vil få psykiske og fysiske abstinenser. Det er ofte en gruppe af unge, som ikke har job eller er i gang med en uddannelse.

»Såfremt cannabissen blev solgt fra statskontrollerede steder, ville det være muligt at komme i kontakt med unge, der har problemer med stoffer, og som i dag kun har kontakt med en pusher. Det vil altså give os mulighed for at komme i kontakt med og hjælpe flere end i dag,« siger Trine Ry.

Men hun peger også på, at tilgængelighed har betydning for, hvor stort et forbrug er. Jo flere der bruger et rusmiddel, desto flere vil kunne udvikle afhængighed.

»Derfor er bekymringen i forhold til legalisering, at flere vil prøve at ryge cannabis, og at flere således vil udvikle en afhængighed af stoffet,« siger Trine Ry.

Danskernes holdning til en legalisering flugter også med kursen i stadigt flere europæiske lande, hvor der tages skridt til at lempe håndhævelsen af hashlovgivningen, så det ikke længere udløser fængsel, hvis man omgås stoffet i moderate mængder. I nogle lande ser man også gennem fingre med besiddelse af små mængder hårde stoffer.

Ingen planer om fri hash

I regeringen er der dog ingen planer om at komme danskerne i møde på dette felt.

»Jeg går ikke ind for fri hash, og det ændrer Gallup-tallene ikke på. Det er muligt, at nogle ting ville blive lettere, hvis vi gav los, men jeg frygter, at fri hash vil føre til, at flere vil udvikle et misbrug. Og jeg er navnlig bekymret for de unge,« siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Hun så faktisk hellere, at man fik forebygget, at de unge begynder at ryge, og »det gælder uanset, om det er hash eller cigaretter«.

Anderledes forholder det sig med at åbne for at bruge cannabis i medicinsk sammenhæng til at bekæmpe smerter. Her arbejder regeringen sammen med partierne om at få sat gang i et projekt, »fordi vi her har at gøre med syge mennesker, som vi gerne vil hjælpe,« konstaterer Sophie Løhde.