De fleste danske strande indbyder til en dukkert

Næsten hver ottende danske strand får topkarakter i en undersøgelse af vandkvaliteten. Det kan medvirke til at trække turister til landet, mener miljøministeren.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste uges høje temperaturer, strålende sol og lune brise har allerede fået mange danskere til at kaste sig i bølgen blå.

Og det kan de trygt gøre, for langt vandet ved de fleste danske strande er af høj kvalitet, viser en undersøgelse af badevandet, som EU-Kommissionen står bag. Den sætter fokus på vandkvalitet, sundhed og bakterier, og giver 77,2 procent af de danske strande og søer topkarakteren »excellent«.

De gode badeforhold er et aktiv for Danmark og kan være med til at trække turister til landet, mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

»Badevandskvaliteten i Danmark bliver bedre år for år. Det er virkelig godt nyt for naturen og alle os vandhunde. Vores rene strande, søer og kyster er et kæmpe aktiv, når vi skal sælge Danmark til udenlandske turister. Det skal vi huske hver gang, vi vil promovere dansk turisme i resten af verden,« siger hun i en pressemeddelelse.

Der er dog også steder, hvor badevandet ikke er i orden. 1,8 procent af de danske strande og søer kan ifølge opgørelsen karakteriseres som ringe - det drejer sig konkret om 19 steder, hvor det er en knap så god oplevelse at snuppe en badetur. Listen tællen blandt andet Skuldbøl Strand og Bork Havn surferstrand i Ringkøbing Skjern Kommune, Augustenborg Fjord ved Madeskoven i Sønderborg og Sønderstrand Syd i Aabenraa.

Opgørelsen bygger på målinger fra sidste badesæson og tæller i alt 923 danske strande og 114 søer. Alle 28 EU-lande skal registrere badevandskvaliteten, og det skal sikre, at kvaliteten stiger. Kirsten Brosbøl mener, at det øgede fokus gør det mere trygt at være vandhund - i Danmark såvel som i Europa.

»Flere og flere af de andre EU-lande har ogsa° fået fokus pa°, at det betyder noget, at badevandskvaliteten er i top, for ingen har lyst til at bade, hvis man risikerer at blive syg. Det ser ud til, at der sker fremgang over næsten hele linjen, og det betyder, at vi kan være mere trygge ved at tage udenlands, hvis ikke sommerferien skal tilbringes ved en af vores egne smukke strande eller søer,« siger hun.