De færreste unge taler med studievejlederen

Kun få unge får talt med studievejlederen på landets videregående uddannelser. Gymnasieorganisationer stiller spørgsmålstegn ved, om studievejledningen er god nok.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny undersøgelse fra Uddannelsesministeriet viser, at tre ud af fire elever på de danske videregående uddannelser ikke aldrig har været til møde med en studievejleder for at vælge et studium. Det skriver Jyllands-Posten.

Undersøgelsen får elever, lærere og rektorer på gymnasierne til at se kritisk på studievejledningen. Det skal samtidig ses i lyset af, at en stor del af de unge dropper ud af den videregående uddannelse. Ifølge Jyllands-Posten drejer det sig på bacheloruddannelserne om 32 procent.

»Vores bekymring har hele tiden været, at eleverne ikke får den vejledning, de har brug for til at træffe et kvalificeret valg af uddannelse, når vejlederne ikke længere sidder på skolerne til daglig. At så få svarer, at de har haft personlig kontakt til Studievalg, tyder på, at der er behov for at se på, om vejledningen fungerer godt nok,« siger formand for gymnasielærerne Annette Nordstrøm Hansen til Jyllands-Posten.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og gymnasiernes rektorer har lignende bekymring.

»Når der er et politisk ønske om, at de unge skal hurtigere i gang med en uddannelse, og at deres valg af uddannelse skal være bredere end i dag, er der derfor gode grunde til at bruge flere ressourcer på vejledningen ude på de enkelte skoler,« siger Anne-Birgitte Rasmussen, formand for rektorerne.

Landets studievejledere var tidligere fordelt på hver enkelt uddannelse, men vejledningen er i dag samlet på syv studievalgscentre, hvorfra vejlederne besøger uddannelserne og blandt andet har møder med eleverne.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) siger til Jyllands-Posten, at hun ikke har tænkt sig at justere studievejledningen. Ministeren peger blandt andet på, at regeringen arbejder på at gøre informationen om studier og arbejdsmarkedet mere tilgængelige.