De efterladte danskere i Helmand

Hovedparten af de danske kamptropper er på vej hjem. Men en lille gruppe soldater bliver tilbage.

Sergent og vognkommandør Dennis Hestbech langer vand op til overkonstabel Jesper Sinnbeck, der er kampvognsskytte. Kampvognene og deres besætninger bliver i Helmand, når de øvrige kamptropper tager hjem. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AFGHANISTAN: Når det sidste danske infanterikompagni om kort tid er på vej fra Helmand til Danmark, bliver et par hundrede danske soldater tilbage. De fleste er støttepersonel. Men blandt dem er også soldater, hvis sorte baretter fortæller omverdenen, at de om nogen er kamptropper. De udgør besætningen på de tre Leopard 2A5-kampvogne i kampvognsdelingen »Loke«, som skal fortsætte med at være i krig i Afghanistan et år længere.

Deres hovedopgave bliver at sikre de stadig mere udtyndede og sårbare vestlige styrker i Helmand under tilbagetrækningen. Sammen med forskellige støtteelementer såsom en ingeniørgruppe og mineryddere udgør kampvognsdelingen ISAF-styrkernes mest slagkraftige enhed i Helmand det næste år.

Men »Loke« og de øvrige efterladte enheder i Helmand er havnet i skyggen af den forestående historiske begivenhed, hvor det sidste af de to danske infanterikompagnier sammen med de øvrige danske soldater forlader Camp Price ved Gereshk nær Helmandfloden for at indlede den lange rejse mod Danmark.

Da statsminister Helle Thorning- Schmidt (S) under et kort besøg i maj fortalte, at nu skulle alle de danske kamptropper hjem fra Afghanistan, gjorde det ondt på dem, der faktisk bliver tilbage.

»Husk, at der altså stadig er 16 mand fra Jyske Dragonregiment sammen med støtteenhederne, og de gør en forskel hernede,« siger delingsfører, premierløjtnant Christian Høg-Andersen. Han og hans deling skal hjem efter et halvt års tjeneste, men afløses af en ny deling fra regimentet i Holstebro.

Her forud for danskernes afmarch fra Camp Price er kampvognsdelingen ligesom de øvrige danskere ved at gøre klar til de 40 kilometers køretur til Camp Bastion. Herfra skal de øvrige kampkøretøjer, blandt andet infanterikampkøretøjerne, sendes med fly til Danmark. Men kampvognene skal blive i Camp Bastion, hvorfra de vil blive sendt ud til opgaver i store dele af Helmand, når der er brug for langtrækkende og præcise kanoner.

Delingsfører uden skudordrer

I det seneste halve år har kampvognene ikke beskudt fjenden. Alene deres synlige tilstedeværelse er nok til at holde modstanderne i ro. Ligesom mange af de unge infanterister har kedet sig og savnet aktionfyldte operationer, har kampvognsdelingen også kigget langt efter egentlige kamphandlinger.

»Det har frustreret nogle af drengene. Men vi har den fordel, at nogle af dem har været af sted flere gange tidligere. De har udlevet de der oplevelser,« siger Christian Høg-Andersen, der selv er på sin første tur, og hvor hans forgængere i vekslende grad har været i kamp, tager han hjem uden at have afgivet en skudordre.

Alligevel er han tilfreds med missionen. Delingens første opgave efter ankomsten i februar var en hjælpeaktion, hvor britiske enheder skulle trækkes ud af vanskeligheder under en operation i det minebefængte område Zumberlay.

»Den måde, de sagde tak på, var mere værd for mig end at skyde på en eller anden modstander med en RPG,« siger Christian Høg-Andersen, der bruger den internationale forkortelse for en raketdrevet granat.

På det seneste har kampvognene deltaget i sikringen af hovedbasen i Helmand, Camp Bastion, der med sin størrelse og meget store landingsbaner er helt central for ISAF-koalitionen. Den rolle skal det næste hold kampvognssoldater, der overtager de 70 tons tunge kampvogne i august, også have.

»Camp Bastion bliver verdens største mål,« siger chefen for det danske kontingent i Helmand, oberst Anders Mærkedahl.

Kampvognsdelingen skal ifølge obersten indgå i den såkaldte »manøvregruppe«, som er en større, mobil enhed, der kan indsættes til støtte for den afghanske hær i den centrale del af Helmand-provinsen. Christian Høg-Andersen ser det som en i sig selv betydningsfuld opgave, at det næste hold kampvognssoldater fra Jyske Dragonregiment skal være med til at sikre, at de 38.000 soldater i Camp Price kan sove trygt om natten.

Kampvognsdelingen kom til Helmand i 2007 efter interne tovtrækkerier i både Danmark og Storbritannien. I London mente det britiske forsvarsministerium, at kampvogne ville »optrappe« situationen, og det samme mente så det danske forsvarsministerium.

Men chefer og soldater i Helmand på både dansk og britisk side endte med at vinde kampen, og siden har kampvognene ved talrige lejligheder nedkæmpet Taleban som støtte for infanteripatruljer i den grønne zone langs Helmandfloden. Delingen har også været på opgaver for amerikanske enheder. På det seneste er ISAF-styrkernes mandat blevet indskrænket, så de stort set kun må skyde i selvforsvar, ligesom ISAF-styrkerne kun skal komme til hjælp, hvis afghanske enheder havner i kritiske situationer.