De danske F16-fly har fløjet sidste mission i Irak

Den sidste mission Irak i denne omgang med de danske F16-kampfly blev fløjet natten mellem tirsdag og onsdag. Det blev til 547 missioner i alt i kampen mod Islamisk Stat i Irak.

Foto: Kasper Palsnov

De danske kampfly er færdige i Irak for denne gang. Natten mellem tirsdag og onsdag fløj de den foreløbig sidste mission i det irakiske luftrum, oplyser Forsvaret på dets hjemmeside.

Det blev i alt til 547 missioner i kampen mod Islamisk Stat (IS) på det år, de danske kampfly har været en del af den internationale koalition mod IS i Irak.

De danske kampfly smed 503 såkaldte præcisionsbomber under udsendelsen.

Nu skal de syv danske F16-jagerfly og op mod 140 mand hjem og restituere på ubestemt tid, indtil Folketinget formentlig vil sende dem af sted igen.

Oplevelsen hos de udsendte er, at de har gjort en positiv forskel.

»Hvis nu koalitionen ikke havde deltaget med luftstøtte til at holde ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.) tilbage, så ville billedet i dag have set markant anderledes ud. Det kan godt være, at fronterne på kortet ikke har flyttet sig så meget. Men hvis ikke man havde fået luftstøtten, tror jeg, at ISIL i dag ville have haft et større terræn,« siger chefen for det danske F16-bidrag Hold 7 til forsvaret.dk. Hans fulde navn optræder ikke i artiklen, hvor han i stedet optræder som »GUS«.

Kampflyene og de op mod 140 soldater kan dog ikke rejse hjem lige med det samme. I de kommende fire til seks uger skal alt pakkes ned og sendes hjem, hvorefter hovedstyrken vil kunne rejse hjem.

Forligskredsen bag beslutningen om det danske bidrag til kampen mod Islamisk Stat har afgjort, at Danmark i stedet for kampfly på ubestemt tid vil bidrage med et landbaseret radarsystem til koalitionen.