De bliver lokket via Facebook med høje lønninger og bonus: Så mange sygeplejersker har søgt mod Norge

Mens regeringen med regeringsgrundlaget har lovet nye tider, har de norske sundhedsmyndigheder givet nye tal på, hvor mange danske sygeplejersker der har søgt og fået autorisation til at arbejde i vores naboland.

Sygehusvæsenet har i flere år været genstand for debat om løn- og arbejdsforhold. Under coronapandemien blev flere afdelinger samtidig berørt af travlhed som følge af flere indlagte med covid-19 og syge ansatte. Billedet er fra Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ingen nyhed, at der i Danmark er mangel på sygeplejersker.

Derfor mener både eksperter og Dansk Sygeplejeråd, at det er et problematisk, at 1.397 sygeplejersker, uddannet i Danmark, siden 2020 har søgt og fået tilladelse til at arbejde i det norske sundhedsvæsen. Det skriver TV 2 Øst.

Om sygeplejerskerne også ender med at tage til Norge vides ikke – men når der søges til Norge, skyldes det primært den højere løn og dernæst eventyrlysten og de bedre skatteforhold, siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til TV 2 Øst.

Sygeplejerskernes løn har været bredt debatteret de seneste år – der har været strejke, regeringsindgreb i strejke, valgløfter, kommissionsarbejde og nu en SVM-regering, der blandt andet vil lave en toårig akutplan for at lette presset på sygehusvæsenet.

Ifølge Anne Marie Holst Sommer, der er kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland, lokkes sygeplejersker til Norge med en løn på 26.000 kroner på en enkelt uge samt en bonus for at arbejde i yderområder. Det sker gennem vikarbureauer på Facebook, siger kredsforkvinden til TV 2 Øst.

Hun mener, at sygeplejerskernes løn bør hæves. Men ifølge både Jes Søgaard og Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er det ikke ligetil at skabe samme forhold som i nabolandet. For udover at man ikke bare kan hæve lønnen for sygeplejersker uden at gøre det for andre offentligt ansatte, kan man ikke tvinge sygeplejersker ud i yderområder.

I det nye regeringsgrundlag vil regeringen udover den toårige akutplan udmønte en »ekstraordinær ramme« på en milliard kroner i 2024 for at forbedre den offentlige sektors løn- og arbejdsvilkår. Det beløb vil i 2030 stige til tre milliarder kroner.