De bedste energiløsninger ignoreres

En af landets mest erfarne energiforskere retter kraftig kritik mod energigiganternes rolle i kampen om danskernes energiforsyning

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store energiselskaber Dong Energy og Vattenfall sætter sig tungt på dagsordenen, når nye systemer og vedvarende energi skal indføres i Danmark. Energiganterne promoverer løsninger, der passer ind i deres eget kram, selvom alternativerne kan være bedre for samfundet. For at få de bedste energiløsninger må borgerne og politikerne trække læsset.

Det konkluderer en af landets mest erfarne eksperter i energiplanlægning, professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet, i en ny doktorafhandling.

- Organisationerne bag de gamle teknologier som kulkraft forsøger tit at begrænse alternativerne i debatten, siger Henrik Lund til Ritzau.

Dukker der alligevel nye ideer op fra græsrodsbevægelser, forskere eller borgere, gør de store energiselskaber, hvad de kan for hurtigst muligt at få dem af dagsordenen.

- Jeg har selv prøvet, hvordan borgerforsøg på at vise et alternativ til en stor højspændingsledning blev afvist med "hensyn til rigets sikkerhed", siger Henrik Lund.

- Det vigtige er, at borgere og politikere er klar over, at der kan være bedre alternativer til det, som giganter kommer op med, siger han.

Som eksempel peger han på kraftværkernes aktuelle planer om lagring i undergrunden af CO2 fra kulkraftværkerne. Selv tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har slået fast, at Danmarks mål er at blive uafhængig af kulkraft. Alligevel satser selskaberne på at bruge milliarder på CO2-lagring.

- Det forlænger livet for kulkraften i kraftværkernes interesse men ikke nødvendigvis i samfundets. Derfor er der utroligt vigtigt, at borgere og politikere kræver at kende alle alternativer til bunds, inden der investeres mange milliarder kr. i kunstigt åndedræt til kulkraft i en ny årrække, siger Henrik Lund. /ritzau/