De anholdte i terrorsagen har banderelationer

De to mænd, der fredag blev fængslet for medvirken til terror i København, har relationer til bandemiljøet. I alt fem mænd er nu blevet anholdt for at hjælpe attentatmanden Omar El-Hussein.

De fem mænd, der efter at have hjulpet Omar El-Hussein (foto) er blevet sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg, nægter sig alle skyldige. Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er to mænd med relationer til bandemiljøet, der i går blev varetægtsfængslet for at have medvirket til terrorangrebene i København 14. og 15. februar.

De to mænd på henholdsvis 30 og 25 år er sigtet for at have hjulpet gerningsmanden, den afdøde Omar El-Hussein, med at bortskaffe den M95-automatriffel, som han brugte til at skyde mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro. Det var her, den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev skudt og dræbt. De to fængslede er desuden siget for at hjælpe den 22-årige gerningsmand med at komme af med hans tøj efter angrebet på Østerbro og med at fremskaffe »effekter«, der blev brugt under angrebet på synagogen i Krystalgade, hvor den 37-årige Dan Uzan mistede livet.

Dermed er i alt fem personer nu sigtet for at have bistået Omar El-Hussein og derfor sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i sagen, hvor to personer mistede livet, mens seks politifolk blev såret. De fem fængslede nægter sig alle skyldige.

Et fremtrædende bandemedlem

Grundlovsforhøret i går foregik bag lukkede døre, og det er derfor uvist, hvordan politiet helt præcist kæder de to mænd sammen med attentaterne og Omar El-Hussein. Den 30-årige mand, der blev anholdt torsdag, er tidligere blevet idømt flere års fængsel i en sag om et våbenlager. Politiet har i den forbindelse beskrevet ham som et fremtrædende medlem af bandemiljøet.

Den 20-årige sigtede er ligeledes tidligere straffet for at overtræde våbenloven og har også relationer til bandemiljøet. Mens to af de øvrige anholdte har relationer til Omar El-Hussein, som Berlingske tidligere har beskrevet, er det uvist, hvorvidt de to mænd, der blev fængslet i går, kendte den nu afdøde gerningsmand.

Det er tidligere blevet beskrevet, at Omar El-Hussein plejede omgang med banden »Brothas«, der holder til i Mjølnerparken. Men ifølge flere medier blev han aldrig et fuldbyrdet medlem af banden.

Hvor kom våbnet fra?

Et åbent spørgsmål er fortsat, hvordan og fra hvem Omar El-Hussein skaffede gerningsvåbnet. Det er sikkert, at M95-riflen, der blev brugt ved Krudttønden, stammer fra et hjemmerøveri mod en hjemmeværnsmand i begyndelsen af 2013. Men der er fortsat ingen af de varetægtsfængslede, der er sigtet for netop at have hjulpet med at anskaffe våbnet. De er udelukkende sigtet for at have hjulpet med at bortskaffe det. Gerningsvåbnet blev fundet af politiet ved boldbanerne på Mjølnerparken kort tid efter attentaterne.

I går i retten begrundede dommeren varetægtsfængslingen med, at der er begrundet mistanke om, at de to mænd i et vist omfang har gjort sig skyldige i anklagerne. Samt at der er risiko for, at de kan påvirke den fortsatte efterforskning, hvis de er på fri fod.

Ingen af de fem fængslede er sigtet efter terrorparagraffen, men efter straffeloven. De skal alle for en dommer igen torsdag den 26. marts.

Se oversigt over de anholdte i sagen: