De 7 motiver til drab

Jalousi:

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Normalt er jalousidrab hurtigt opklaret, fordi der indlysende nok næsten altid vil være relationer mellem offer og gerningsmand,« siger Bent Isager-Nielsen.

I 1995 kaldes brandvæsnet i Rønne ud til en voldsom brand i en lægebolig. En syvårig, stærkt forbrændt dreng har reddet sig ud af flammerne, hans mor og lillebror er døde. Branden viser sig at være påsat. Manden har haft en affære med en kvindelig lægekollega. Kort før branden har han gjort det forbi med kvinden, Elisabeth Wæver. Den syvårige dreng dør af sine forbrændinger, men når at fortælle, at der var en anden kvinde til stede i huset. Elisabeth Wæver blev idømt livstid, men har altid fastholdt sin uskyld.

Begær:

»Begær er, når man vil have noget, andre har. Det lægger sig op af motivet profit, men kan også være seksuelt,« siger Bent Isager-Nielsen.

I 2003 dræber 22-årige Steffen Kristensen den 12-årige pige Mia Teglgaard Sprotte på en sti ved en legeplads i Benløse. Pigen var på vej hjem, og de to kendte hinanden. Steffen Kristensen spurgte Mia, om de skulle være sammen, men hun afviste ham. Derefter tog han kvælertag på hende, trak hende ind i et krat, bandt et stykke murersnor om halsen og strammede til, indtil hun døde. Han gravede et hul, som han smed hende i efter at have forgrebet sig seksuelt på liget.

Spænding:

»Spænding eller seriemord er et motiv, der sjældent dukker op i Danmark. Antallet af seriemordere kan
tælles på én hånd,« fortæller Bent Isager-Nielsen.

I 1971 bliver den kun otteårige Conny Jacobsen myrdet med flere knivstik i maven og brystet og får halsen skåret over i en opgang i København. Morderen bliver ikke fundet. I 1976 bliver den 15-årige Connie Lund Koue myrdet med 44 knivstik, heraf 33 dræbende, i en kælder i Randers. Hun får også skåret halsen over. Det viser sig, at begge mord er begået af den da 25-årige Claus Berggren – gift og far til to – begge gange i beruset tilstand. Han bliver i 1977 idømt fængsel på livstid.

Udstødelse:

»Hvis du tilhører en meget ekstrem gruppering enten politisk eller religiøs og bliver dræbt, er udstødelsesmotivet relevant. Motivet er sjældent, men dukker bl.a. op i rockermiljøet,« siger Kurt Kragh.

I 2003 blev den 23-årige tidligere Bandidos rocker, Mickey Borgfjord Larsen dræbt af en bilbombe, der var så kraftig, at hans krop blev revet midt over og underkroppen sprængt i småstykker. Den tidligere rocker var i »Bad Standing« hos sine tidligere kammerater hos Bandidos, formentlig fordi han havde truet flere højtstående medlemmer efter likvideringen af vennen Claus Bork Hansen.

Profit:

»Profit er et meget almindeligt motiv. Der er ofte ikke relation mellem gerningsmand og offer,« siger Kurt Kragh.

Et mord i 1997 på en ugandisk prostitueret, Alice Kansiime, forvirrede politiet, og sagen er fortsat uopklaret. Hun var kvalt, havde en række knivstik i hjertet og havde fået skåret højre hånd af. Politiet var dengang sikre på, at motivet var kulturelt betinget (fanatisme) pga. den afskårne hånd. Kurt Kragh er i dag overbevist om, at motivet skal findes i et røveri (profit). Den afskårne hånd, der ledte politiet på vildspor, kan blot skyldes, at den dræbte havde en guldarmring på, som morderen ikke kunne få af.

Fanatisme/Ære/Skam:

»Kulturel, religiøs eller politisk betinget fanatisme. Dette motiv kommer i spil ved æresdrab, men også terrorisme går under denne kategori,« siger Bent Isager-Nielsen.

I 2002 gør en fisker et uhyggeligt fund i Præstø Havn – liget af den kun 14-årige dansk-kurdiske pige Sonay Mohammad, der ifølge obduktionen var slået bevidstløs med en kølle eller et baseballbat og efterfølgende smidt i havnen for at dø. Hendes far blev mistænkt og senere idømt 14 års fængsel og udvisning for bestandigt. Sonay Mohammad blev slået ihjel, fordi hun var for dansk, og fordi det krænkede familiens ære, at hun havde skiftende danske kærester.

Hævn:

»Hævn er hævn. Både eleven der skyder i skolegården, fordi han er smidt ud af skolen, eller kvinden, der slår sin mand ihjel efter 50 års undertrykkende ægteskab er hævn,« fortæller Kurt Kragh.

I 1984 myrdede den da 34-årige jugoslaviske taxachauffør, Naum Conevski, to drenge på 16 og 20 år. Sammen med en ven havde de rejst et telt ved Femøren på Amager, da Naum Conevski kom forbi. Pludselig tog han en pistol frem og henrettede to af drengene ved nakkeskud. Den tredje slap på mirakuløs vis væk. Motivet er sandsynligvis hævn, fordi han formodentlig havde udviklet et had til danskere, da han tidligere var anklaget og dømt i en voldtægtssag, som han senere blev frifundet for.