DDR-sag afvises

En rapport fra Udenrigsministeriet frikender undersøgelsen af belejringen i 1988 af den danske DDR-ambassade.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN/KØBENHAVN

Det danske udenrigsministerium afviste i aftes blankt den kritik, der er rejst af undersøgelsen omkring belejringen af Danmarks ambassade i Østberlin 1988.

I en rapport søger ministeriet at imødegå de påstande, som bl.a. talsmanden for belejrerne, Wolfgang Mayer, har fremsat i en doktorafhandling. Også papirer fra Stasi-arkiverneafvises.

Mayer var en af 18 østtyske belejrere, som natten til 10. september 1988 blev hentet af DDR-betjente på ambassaden. Afhentningen skete efter anmodning fra den daværende ambassadør Erik Krog-Meyer.

Et centralt dokument fra DDRs sikkerhedspoliti viser således, at en dansk diplomat var indforstået med anvendelse af politimagt mod belejrerne mindre end tre timer efter aktionens begyndelse. Af beretningen til Folketinget fremgår det, at der gik et halvt døgn, før Danmark gav tilladelsen. Udenrigsministeriets nye rapport siger, at dokumentet ikke kan læses som en anmodning »om politimæssig indskriden, men højst som et referat af, at spørgsmålet om magtanvendelse havde været berørt som en fremtidig eller hypotetisk mulighed, og at muligheden ikke var blevet afvist«.

Wolfgang Mayer sagde i aftes, at han ikke var overrasket over resultatet. »Jeg formoder, at de ansvarlige beskytter hinanden. Det er jo forståeligt,« erklærede han fra sit hjem i Erfurt.

Tidligere folketingsmedlem Bjørn Elmquist, der var formand for udvalget bag beretningen 1988, kritiserer undersøgelsens form: »Det virker aldrig troværdigt, når en part selv skal undersøge sin egen troværdighed. Derfor er det vigtigt, at der nu kommer nogle uvildige ind.«